Sankt Nicolaj Kirke (Bogense)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sankt Nicolaj Kirke
Sankt Nikolaj Kirke
Generelt
Opført Romansk med tilbygninger fra især omkring 1450-1500
Geografi
Adresse Kirkestræde 39, 5400 Bogense
Sogn Bogense Sogn
Pastorat Bogense-Grindløse-Klinte-Nørre Sandager Pastorat
Provsti Bogense Provsti
Stift Fyens Stift
Kommune Nordfyns Kommune
Eksterne henvisninger
www.bogensekirke.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Sankt Nikolaj Kirke. (Se også artikler, som begynder med Sankt Nicolaj Kirke)

Skt. Nikolaj Kirke, er en nordfynsk kirke beliggende i købstaden Bogense og kaldes derfor også Bogense Kirke. Kirken er beliggende i den vestlige ende af byens torv på en skrænt umiddelbart ud til Kattegat, og i modsætning til de fleste danske købstadskirker er den endnu omgivet af sin kirkegård.

Bygningen[redigér | rediger kildetekst]

Skt. Nikolaj Kirke består af et romansk kor og skib opført af kamp, hvortil er tilføjet talrige tilbygninger.[1] Den ældste forandring af kirken var en forlængelse af skibet mod vest, der fandt sted i højmiddelalderen. De mest omfattende bygningsarbejder hører imidlertid senmiddelalderen til og kan på grundlag af bl.a. dendrokronologiske undersøgelser dateres til perioden ca. 1450-1500. Med disse senmiddelalderlige forandringer fik kirken i alt væsentligt sit nuværende udseende med to korsarme og tårn med ottekantet spir.

De senmiddelalderlige forandringer af kirkebygningen indledtes omkring 1450 med opførelsen af et tårn (forhøjet 1760), der mod sædvane står øst for koret. Denne placering skyldes, at kirken ligger så tæt ved den stejle skrænt, at området vest for kirken var uegnet som byggegrund. Cirka 1455 blev den romanske kirke forhøjet med opførelsen af et øvre stokværk, og kort efter blev den søndre korsarm bygget, ligeledes med et øvre stokværk. Det øvre stokværk, der måske fungerede som kornloft,[2] blev allerede sløjfet o. 1485, da der indsattes hvælvinger over såvel kor og skib som over korsarmen. Endelig blev den nordre korsarm opført ca. 1495. Et ældre våbenhus, der blev nedrevet 1857 og erstattet af et nyt, stammede formentlig også fra middelalderen.

Inventaret[redigér | rediger kildetekst]

Kirkens inventar[3] inkluderer enkelte middelalderlige genstande, herunder det murede alterbord, den romanske døbefont og den lille klokke fra det 13. århundrede. Endvidere er det store korbuekrucifiks (ophængt i søndre korsarm) fra ca. 1485, mens kirkens anden klokke er støbt af Hendrik de Campen i 1516. Fra Christian 4.'s tid (1588-1648) stammer både altertavlen og prædikestolen. Førstnævnte er en katekismus- eller skriftaltertavle med baldakin dateret 1588 og udført ved delvis genanvendelse af træ fra kirkens senmiddelalderlige altertavle. Den er af en type, der kendes fra flere fynske kirker (note til side 2145). Prædikestolen fra 1604 er det eneste kendte arbejde af nederlænderen(?) Harmen Garstenkorn. Med sine arkadefag, dobbelte søjler og tilspidsende hjørnefremspring er den dog af en typisk fynsk type, der bedst kendes fra odensesnedkeren Jens Asmussens arbejder.

Gravminder[redigér | rediger kildetekst]

Kirken rummer et epitafium med maleri af Hans Schütte og 17 gravsten. Seks af disse sten er lagt over medlemmer af den lokale købstadsadel, Halvbjørn af Bogense. Desuden er flere sten lagt over medlemmer af den store fynske Bangslægt. Nogle enkelte af kirkens gravsten er udført af odenseanske mestre, men der er også flere sten, der kan henføres til et lokalt værksted, hvis arbejder også kendes fra Middelfart Kirke.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ For en detaljeret gennemgang, se: Danmarks Kirker. Odense Amt hft. 22, Kirken i Bogense, Skt. Nikolaj Kirke, Nationalmuseet 2009, 2108-2132.
  2. ^ Danmarks Kirker. Odense Amt hft. 22, Kirken i Bogense, Skt. Nikolaj Kirke, Nationalmuseet 2009, 2118.
  3. ^ For en detaljeret gennemgang af inventaret, se: Danmarks Kirker. Odense Amt hft. 22, Kirken i Bogense, Skt. Nikolaj Kirke, Nationalmuseet 2009, 2139-2178.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks Kirker. Odense Amt hft. 22, Kirken i Bogense, Skt. Nikolaj Kirke (red. Thomas Bertelsen, David Burmeister Kaaring og Rikke Ilsted Kristiansen), Nationalmuseet 2009

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]