Santa Catarina

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Santa Catarina (stat))
Delstat Santa Catarina
Santa Catarina delstats flag Santa Catarina delstats våbenskjold
Flag Våben
Beliggenhed af Santa Catarina delstat
Beliggenhed i Brasilien
Region Sul
Hovedstad Florianópolis
Antal kommuner 293
Areal
   
95.346,2 km²
Befolkning
   
5.866.568 indb. (2005)
HDI 0,840 (2005)
Guvernør Luiz Henrique (PMDB)
Hjemmeside: www.sc.gov.br

Santa Catarina (SC) er en brailiansk delstat, placeret i den sydligste del af landet i regionen Sul ud til Atlanterhavet. Hovedstaden hedder Florianópolis, ligger på øen Santa Catarina, og delstaten grænser op til Paraná, Rio Grande do Sul og nabolandet Argentina.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Delstaten grænser op mod Atlanterhavet med øer mod øst. Nabodelstater er Rio Grande do Sul mod syd og Paraná mod nord, og i vest grænser delstaten op mod Argentina. De centrale områder er især bevokset med skovfyr, mens landområdet i sydvest består af pampa.

Santa Catarina anses for at være den delstat i Brasilien, der har den klareste luft. Dette skyldes højsletterne i indlandet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

De første bosættere i delstaten kom med spanierne, som bosatte sig på øen Santa Catarina i 1542. Portugiserne fik herredømme over området i 1675, og distriktet Santa Catarina blev etableret i 1738. Europæiske immigranter, især fra Tyskland, begyndte at flytte ind i området i begyndelsen af det 19. århundrede. I dag er delstaten et center for tysk kultur i Brasilien. Senere kom der også immigranter fra Italien, Polen, Rusland og andre dele af Europa. Dette førte til en fremvækst af små, familieejede gårde i det indre af delstaten.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Santa Catarina er blandt de delstater i Brasilien, der har den højeste levestandard og er et vigtigt område for landbrug og industri.

Kommuner[redigér | rediger kildetekst]

Araranguá, Blumenau, Chapecó, Criciúma, Florianópolis, Fraiburgo, Imbituba, Itajaí, Joinville, Laguna, São José, Palhoça

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Brasiliansk geografiSpire
Denne artikel om Brasiliens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 27°18′S 50°30′V / 27.3°S 50.5°V / -27.3; -50.5