Savannah (kat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Icon apps query.svg Hvad handler artiklen om?
Denne artikels indledning bør kort forklare, hvad artiklen handler om, jf. stilmanualen Husk at skrive det indlysende.

Se Diskussion:Savannah (kat)
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!

Afsnit herunder er fra artiklens oprettelse og behøver bearbejdelse
Wikitext.svg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencycklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Se Diskussion:Savannah (kat)


Bemærk! Bemærk!

Jeg foreslår at man beder Bruger:Pietzelvonhase om at svare på henvendelser før vedkommende arbejder videre med artiklen.
Se også Diskussion:Savannah (kat) -- Mvh PHansen 17. okt 2010, 17:43 (CEST)


Lidt Historie...[redigér | redigér wikikode]

Den første registrerede Savannah blev født den 7. april 1986. En huskat fødte en killing med en afrikansk serval. Både katten og racen kom til at hede Savannah.

Amerikanske Patrick Kelly hørte om denne usædvanlige kat med både serval og huskatte egenskaber, og han besluttede sig for at udvikle en ny race. Han overtalte Joyce Sroufe til at være ham behjælpelig med projektet. Sammen udformede de den originale standard. Tica accepterede racen som "Advanced New Breed" i 2001.

Opdrættere over hele verden arbejder på en "Championship status", som muligvis vil blive opnået indenfor de nærmeste år.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

  Hybrider i Kattefamilien ?
Savannah, fire måneder, F1
Savannah, fire måneder, F1
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Carnivora (Rovdyr)
Familie: Felidae (Kattefamilien)

Savannah'en er en rimlig stor, slank og gratiøs kat. Den har påfaldende pletter efter dens forfæder, den afrikanske serval, men den er mindre i statur og har lange ben, en lang hals, store ører og en rimlig kort hale. Savannah'en er både usædvanlig og smuk.

Adfærd[redigér | redigér wikikode]

Savannah katten bliver ofte sammenlignet med en hund, da de er meget loyale og følger deres ejer når den kan (de vifter også med halen). De kan trænes til at gå i snor og man kan endda lære dem at apporterer. Savannah'en hilser ofte folk med hoved-but. Nogle katte er meget sociale og venlig over for fremmede, mens andre gemmer sig og måske endda hvæser.

Mange Savannah ejere siger at katten er gør stor indtryk på dem, på grund af deres intelligens. Samtidig er de fleste ualmindelig god til at springe. Nogle katte kan komme helt op i 2,5m i højde fra stående position.

Savannah'er er meget nysgerrige og er kendt for at prøve lidt af hvert. De finder ud af hvordan man åbner døre og kommer ind i skabe. Man kan blive nødt til at sikre katten fra at komme til skade.

Vand ser ud til at begejstre de fleste Savanah'er. De kan finde på at lege i vand, eller skovle vandet ud af deres drikkeskål. Nogle katte går endda i bad med deres eger.

En anden sjov ting ved kattene er deres måde at fluffe halens rod på, når den hilser på dig. Dette må ikke forveksles med en fluffning af hele halen og en del af ryggen. Dette udtrykker angst.

Savannah'ens lyde kan ofte både lyde som en domesticeret kat, som en serval eller en blanding af begge. Yderligere kan de hvæse. Lyden er ikke at sammenligne med en domesticeret kats hvæsen. Det minder mere om en meget højrystet slange. Hvæsen og endda aggressiv opførsel i den forbindelse forefindes næsten kun i F1 generationen, eller lejlighedsvis hos f2 generationen. Socialiseres katten tilstrækkelig, vil denne opførelse nedtones, eller endda helt forsvinde.

Socialiserede Savannah'er er meget eventyrlystne og aktive. De vil helst være i kontakt med deres ejer eller andre artsfæller hele dagen.

Generationerne[redigér | redigér wikikode]

F1 Savannah kat

Sammenlignet med servalen er F1 overkommelig. Den vil ikke ødelægge dit hus, og knytter sig til en eller to personer. Fremmede og børn vil den ikke socialisere sig med, og kommer de i huset vil den typisk gemme sig eller søge op højt for at kunne overskue det hele. Selv dem den knytter sig til vil have problemer med at berøre den.

Savannah'en vil meget gerne lege, men er ikke en skød-kat. Bruger kattebakken, men er den utilfreds, bliver det andre steder den besørger. Dyrlægebesøg kan blive noget af en udfordring.

F2 Savannah kat

F2 vil 20% af dem læne sig op mod F1, resten vil være meget sociale, også over for børn, dog kun nærmeste familie. De fleste vil ikke holdes og er ikke skød-katte, dog vil de gerne nusses og lege nonstop. Ved besøg gemmer de sig, kommer dog frem, og nogle vil gerne nusses.

Dyrlægebesøg går fint, men har der været en negativ oplevelse kan det blive noget af en kamp. Dog kan ohhh og lidt ahhhh og nussen kurerer det. Bruger kattebakken 99% af tiden og som F1 er de glade for indkøbsposer og kasser.

F3 Savannah kat

F3 vil typisk binde sig meget til deres nærmeste familie, og over for fremmede er de også sociale. Nogle vil gerne holdes og sidde/ligge på skødet. Det er stadig ekstrem intelligente og utrolig atlete katte, med til tider vilde aftegninger som F1 & F2.

F4 Savannah kat

F4 er meget som F3 i temperament. De vil gerne nusses og leges med tit. Intelligente og energiske, såvel som sociale. Giver masser af 'headbuds'.

F5 Savannah kat

Som F4, men vi nærmer os mere en huskat med hensyn til at ville nusses og kæle. Super flotte katte med et vildt look. De fleste elsker vand og hopper gerne op i karet til en for at "soppe".

F6 Savannah kat

Som F5, stadig meget intelligente og atlete. Stadig små personligheder som har deres vaner og særheder. Vil gerne lege meget.

Sundhed[redigér | redigér wikikode]

De forskellige katte har forskellig andel af serval og domestikeret kat. Racen er forholdsvis ny og der har været erfarene opdrættere, der har sørget for at undgå indavl. I øjeblikket er der ikke registreret racespecifikke sygdomme.

Nogle dyrlæger har bemærket at nogle servalers lever kan være mindre i forhold til dens krop end den domestikerede kats. Dette kan nedarves til Savannah'en. Dette betyder at man skal være mere opmærksom på hvor meget medicin lægen giver til katten. Lavere doser kan ofte anbefales. Man skal helst undgå anestesi med indhold af Ketamin.

Nogle opdrættere er imod modificerede vacciner. Only killed virus vaccines should be used.

Foder[redigér | redigér wikikode]

En Savannah er som enhver anden kat et rovdyr og overlever både på tørfoder og BARF.

Myter[redigér | redigér wikikode]

Myte 1 – Savannah katte er meget store.[redigér | redigér wikikode]

Generelt afhænger størrelsen af hvilken generation Savanah'en er født fra.

Serval Længde 70-100 cm (bryst-bag) Højde 54-62 cm (skulder) Vægt 9-18 kg

F1 Længde 55-60 cm (bryst-bag) Højde 40-45 cm (skulder) Vægt 7-8 kg

F2 Længde 50-55 cm (bryst-bag) Højde 38-45 cm (skulder) Vægt 6-7 kg

F3 Længde 45-53 cm (bryst-bag) Højde 35-43 cm (skulder) Vægt 5-6 kg

F4 Længde 40-45 cm (bryst-bag) Højde 32-38 cm (skulder) Vægt 5-6 kg

F5 Længde 40-45 cm (bryst-bag) Højde 32-38 cm (skulder) Vægt 4-9 kg

F6 Længde 40-45 cm (bryst-bag) Højde 32-38 cm (skulder) Vægt 4-8 kg

Myte 2 – Savannah katten er vild og farlig.[redigér | redigér wikikode]

Mange tror at den eksotiske arv fra "villdkatten" manifesterer sig i Savannah'en med aggressiv og dominant opførelse. Dette er simpelthen ikke sandt.

Servalen er en af de mest domestikerede eksotiske katte. De er ikke nemt at håndtere. Ikke desto mindre er den interaktiv med dens mennesker og den ser ikke mennesker som bytte, hvilket er meget afgørende.

Myte 3 – Savannah katten skal have råfoder (barf).[redigér | redigér wikikode]

Savannah katten behøver, efter manges mening, ikke at blive fodret med råfoder. Det er et emne der bliver diskuteret meget blandt opdrættere.

Myte 4 – Savannah katten er ikke god til børn og andre husdyr.[redigér | redigér wikikode]

Denne påstand kommer nok af at man formoder at katten er mere vild end den egentlig er. Sandheden er at en Savannah elsker opmærksomhed. Bliver den ordentlig socialiseret, så er den en alletiders legekammerat til både dine børn og husdyr.

Myte 5 – Savannah katten elsker vand.[redigér | redigér wikikode]

Undtagelsen bekræfter reglen ;o)

Myte 6 – Savannah katte har brug for speciale løbegårde.[redigér | redigér wikikode]

Igen lader folk sig forføre af "vildkatte" tanken. En Savannah er ikke egnet til enhver hustand, da den er fyldt med energi og kræver mere opmærksomhed end de fleste katte. Men det er bestemt ikke nødvendigt at bygge specielt til dem. En tur i snoren og måske en almindelig løbegård og din Savannah skulle have det fint.

Myte 7 – Savannah katte skal til en speciel dyrlæge.[redigér | redigér wikikode]

Forskellen mellem den almindelige domestikerede kat og en Savannah er ganske enkelt udseendet. Man behøver ikke nogen speciel dyrlæge. Gør blot din dyrlæge opmærksom på, at katten kan have en mindre lever i forhold dens størrelse, og at der ikke må bruges ketamine til narkoser.

Sørg for at forberede din dyrlæge inden du tager derud. Henvis evt. til denne hjemmeside: Savannah Katte

Myte 8 – Savannah katte kan ikke bruge kattebakken.[redigér | redigér wikikode]

Allerede i F1 generationen har katten et godt forhold til kattebakken. Som alle andre domestikerede katte foretrækker de renlighed. Men igen... undtagelsen bekræfter reglen. Ligesom hos de domestikerede katte.

Priser[redigér | redigér wikikode]

Prisen afhænger af hvor tæt din Savannah er på sin forfæder, servalen. Man definerer generationerne som følger:

F1 (~53% Serval op til 75%) F2 (~29% Serval) F3 (~16% Serval) F4 osv.

Jo tættere katten er på servalen, jo mere vil det kræve af opdrætteren. For at producere en F1 skal man for eksempel pare en serval med en domestikeret kat. For at holde en serval kræves der en del af opdrætteren, som skal sørge for både den rigtige indhegning, kost og læge.

Mange hankatte i de tidligere generationer er sterile, hvilket også har indflydelse på prisen. Savannah'en er endnu ikke særlig udbredt og der er ikke mange opdrættere rundt omkring i verden. Selve det at finde en avlskat i de tidligere generationer, kan være en udfordring i sig selv.

Se et priseksempel fra http://www.a1savannahs.com/savannahs.htm

Priserne er angivet i USD. Der findes ikke mange opdrættere i Danmark (vidst nok kun én). Derfor skal du yderligere påregne kørsel/fly for at anskaffe dig en Savannah.

Her kan du se en liste over opdrættere: http://www.savannahcat.com/public/index.php

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]