Sekularisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sekularisering (af latin saeculum = "århundrede", "såtid" altså: at bringe ind i tiden) er en verdsliggørelse af forhold, som ellers har været styret ud fra religiøse hensyn. I samfundsmæssig sammenhæng har det medført en adskillelse mellem religion og stat, og inden for filosofien har det betydet, at argumentation ud fra gudsbegrebet er forladt til fordel for andre grundlæggende teser (se f.eks. Francis Bacon og René Descartes).

I det 21. århundrede taler stadig flere sociologer, filosoffer og andre forskere om post-sekularisering[1][2][3][4][5]. Betegnelsen er et udtryk for, at sekulariseringen er stoppet, og at religionen er vendt tilbage eller bare har fortsat.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kaufmann, Michael. “Locating the Postsecular.” Religion & Literature 41.3 (2009): 67-73.
  2. ^ Habermas, Jürgen (September 2008). "Notes on Post-Secular Society". New Perspectives Quarterly. 25 (4): 17–29.
  3. ^ McLennan, Gregor. “The Postsecular Turn.” Theory, Culture & Society 27.4 (2010): 3-20. Print.
  4. ^ Kyrlezhev, Aleksandr. “The Postsecular Age: Religion and Culture Today.” Trans. Joera Mulders and Philip Walters. Religion, State and Society 36.1 (2008): 21-31. Print.
  5. ^ Nielsen, H. T. (2014). Apokalypse og postsekularisering i Angels in America. I K. T. Hansen, & P. K. Pedersen (red.), Terminus i litteratur, medier og kultur. Aalborg Universitetsforlag.
filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.