Sjæl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 17:09 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
En engel trækker en døendes sjæl med sig. Illustration fra 15. århundrede.

Sjælen er et vanskeligt definerbart begreb. Det kan f.eks. defineres som den åndelige essens af et menneske. Ofte bruges sjæl mere eller mindre synonymt med begrebet ånd, selv om det, i hvert fald ifølge nogle sjælsforståelser, ikke er korrekt. Det græske ord for sjæl er psyke.

Forskellige syn på sjælen

Der er mange forskellige syn på hvad sjælen er og består af, og hvad der sker med sjælen når man dør, hvis den overhovedet lever videre. Her er nogle eksempler:

Bibelen: Ordets anvendelse på Bibelens originalsprog (Hebraisk: שפנ / næ′fæsj, græsk: ψυχή / psychē′; i oversættelser til latin: a′nima) viser at en ”sjæl” i bibelsk forstand er et levende væsen, eller det liv som et levende væsen har. Et levende væsen er en sjæl, det har ikke en sjæl; og sjælen – det levende væsen – er dødelig. Ordet bliver brugt om dyr, mennesker og om Gud. Et lig omtales som en død sjæl, og Bibelen skelner mellem sjæl og ånd. Gud kan genskabe sjælen – det levende menneske – ved en opstandelse til jordisk eller himmelsk liv.[1]

Kristendom: Jesu lære var, i overensstemmelse med den jødiske tradition, monistisk, dvs. at han ikke skelnede mellem sjæl og legeme, derfor tror man i kristendommen på kødets opstandelse.

Dualisme: Ifølge et dualistisk verdenssyn (f.eks. platonisme eller gnosticisme) er kroppen og sjælen, i modsætning til det jødisk-kristne syn, to adskilte størrelser. Sjælen er den del af mennesket, som forlader kroppen, når mennesket dør.

Ægyptisk mytologi: Man skelnede mellem flere forskellige sjæledele: Navnesjæl (ren), skyggesjæl (shut/khaibut), kropssjæl (khat), mobilsjæl (ba), stationærsjæl (ka). Efter døden kunne folk der havde lavet de rigtige ritualer forvandle deres sjæl til en "forklaret sjæl" (akh/khu).

Shamanisme: Også her tales der om flere sjæledele, fra et særligt antal til uendeligt mange dele. Og der tales om at man kan miste sin sjæl. Eller dele af sin sjæl.

Hinduisme: Her tror man at menneskets sjæl "atman" ved hjælp fra god karma,vil blive forenet med den guddommelige altgennemstrømmende kraft "brahman"

Buddhisme: Her tror man ikke på at mennesket har en sjæl, men derimod at mennesket består af fem foranderlige elementer, skandhaer, samspillet mellem disse fem skaber illusionen om en sjæl ell. et jeg.

I daglig tale

Selvet er nok det ord der kommer tættest på sjælebegrebet. Ligeledes er begreber som personlighed, ego og sind ord der bruges i daglig tale om det sjælelige.

Kilder