Skadedyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Alle dyr, som generer mennesker, betegnes som skadedyr. Det er vigtigt at huske, at intet dyr (med undtagelse af menneskets egne snyltere) er skabt til at være skadelige. De fleste er blot planteædere, der har det som deres niche at æde af de planter, vi gerne vil have selv. Andre er opportunister, der følger os og udnytter vores indsats. Og endelig er der dem, der er sat i verden til at være rovdyr. De udnytter den let tilgængelige fødekilde, som vores husdyr (og vi selv) er.

Skadedyr kan være indfødte eller invasive. Oftest vil invasive arter udvikle sig til et skadedyr – f.eks. spansk skovsnegl (dræbersnegl)

Det har været menneskers projekt, siden man gik over fra en fødesøgende adfærd (se jæger- og samler) til en fødeproducerende (se landbrug, at bekæmpe, fordrive eller udrydde alle dyr (og planter , se ukrudt), som har en negativ indflydelse på vores levevis.

Det er gået så vidt, at der er udviklet myter om andre organismers adfærd og mistænkelige hensigter. Her kan nævnes myten om ulvens farlighed for mennesker eller myten om de andre menneskers uhyggelige levevis. I ingen af tilfældene har myten noget på sig, men den forklarer og tillader, at man må bekæmpe disse fjender. I sådan en myteopbygning ligger muligvis baggrunden for den blindhed, som gør det muligt at få mennesker til at forfølge, plage og dræbe andre mennesker.

Konkurrenter[redigér | redigér wikikode]

Opportunister[redigér | redigér wikikode]

Rovdyr[redigér | redigér wikikode]

Snyltere[redigér | redigér wikikode]