Skarð

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Skarð's placering på Færøerne

Skarð er en tidligere færøsk bygd på den nordøstlige del af øen Kunoy. Der er ca. 3 timers vandring mod nord fra Haraldssund til den forladte bygd. Skarðs historie er dramatisk. Lille juleaftensdag 23. december 1913, blev en færøbåd, en áttamannafarer med 7 mand fra bygden overrasket af snestorm, og samtlige voksne mænd i bygden omkom på havet. For kvinderne, en ældre mand og børnene fulgte en hård tid med meget slid. De fleste flyttede efterhånden til nabobygderne. Om aftenen den 26. januar 1919 roede de sidste 9 beboere med en tungt lastet færøbåd den lange vej nord om øen Kunoy til bygden Kunoy på vestsiden.

Af den tidligere bebyggelse er der kun få grundfundamenter tilbage. I dag står det et skur på stedet, hvor vandrere kan søge ly. I et skab ligger der en gæstebog og en historisk beretning om bygden.

Nord for bygden skærer slugten Klamm Skarðgjøgv sig ind i den stejle fjeldvæg og lige overfor på Borðoy ligger den ligeledes forladte bygd Skálatoftir.

Langs med Kunoys østkyst ved Haraldssund kan man følge den gamle vardesti mod nord ud til den forladte bygd. Turen derud tager ca. 3 timer. Der går også en vardesti fra Skarð nordvest om til bygden Kunoy, stien var og er stadig en af de sværest tilgængelige stier på hele Færøerne. Det kan ikke anbefales at følge stien uden lokal føring.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62° 19′ 27″ N, 06° 38′ 54″ V