Skarv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Skarv ?
Phalacrocorax carbo Vic.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Suliformes
Familie: Phalacrocoracidae
(Skarver)
Slægt: Phalacrocorax
Art: P. carbo
Videnskabeligt artsnavn
Phalacrocorax carbo
Linnaeus, 1758

Skarven eller ålekragen (latin: Phalacrocorax carbo) er en fugl, der lever i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Grønland og det østlige Nordamerika. I Danmark, hvor den har været del af faunaen i 7000 år, er den en almindelig ynglefugl og vintergæst nordfra. Den lever især af fisk som ising, ulk og ålekvabbe.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Skarven kan blive cirka 90 cm i længden og opnå et vingefang på 130-160 cm. De voksne fugle har helt sort fjerdragt, hvor der dog i yngletiden ses en hvid lårplet og et hvidt parti omkring ansigtet. De unge fugle har lys bug.

Bestand i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Omkring 1870'erne blev skarven udryddet som dansk ynglefugl, blandt andet fordi fiskerne betragtede den som en konkurrent. Men i 1938 begyndte skarven at yngle i en koloni på Langeland, hvorfra den atter forsvandt i 1946. Fra 1949 til 1956 ynglede der op til 300 par ved ÅlholmLolland, og på Vårsø i Horsens Fjord har der siden 1944 været en koloni på op til 500 par. Efter at være blevet fredet i 1980, er den nu almindelig igen i hele landet, blandt andet er der store kolonier ved Brændegård Sø på Sydfyn og på Ormø ved Sydsjælland. Den ynglende bestand lå i perioden fra begyndelsen af 1990'erne til år 2000 stabilt på 36.000 til 41.000 par. Siden da har den været i tilbagegang, og i 2013 bogførte DOF blot ca. 24.500 ynglende par. [1] Desuden er skarven almindelig på træk og som vintergæst.

Skarv
Storskarvskranium.

Yngelbiologi[redigér | redigér wikikode]

Den bygger rede af store grene og kviste højt til vejrs i løvtræer, tit er der mange reder i et træ. I maj lægger skarven 3-5 aflange æg med et ydre kalkagtigt lag, som delvis skjuler den underliggende blå skal.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Den lever mest af ål, ålekvabber og sild, som den dykker efter. Ved Vadehavet kan den ses jage ål, ålekvabber og sild når det er højvande. Skarven svømmedykker, når den jager. Dens fjerdragt er gennemtrængelig for vand, hvilket hjælper ved at mindske opdriften, når den dykker. Til gengæld må den bagefter tørre vingerne ved at sidde på f.eks. en pæl med udbredte vinger.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder / henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: