Skotsk uafhængighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Placering af Skotland i Storbritannien og Europa.

Skotsk uafhængighed er et ønske blandt partier, organisationer og privatpersoner i Skotland om at opløse Storbritannien og at gøre Skotland til et selvstændigt land, som det var før 1707.

Tilhængerne af skotsk uafhængighed hævder, at nationens manglende evne til på egen hånd at træffe nationale og internationale beslutninger sker på bekostning af skotske interesser. Fordi England udgør langt størsteparten af Storbritannien, bliver de resterende dele af unionen overset, og det er ikke gavnligt for dem, fortsat at være en del deraf.

Kritikere hævder, at Skotland drager fordele af at være en del af et større land, og at de ikke derved mister deres nationale identitet.

Den skotske regering har annonceret, at den planlægger at udskrive en folkeafstemning om skotsk uafhængighed i efteråret 2014.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Mellem 843 og 1707 var Kongeriget Skotland og Kongeriget England to adskilte lande. I 1707 fusionerede de to riger med underskrivelsen af ​Acts of Union (1707), og Kongeriget Storbritannien blev oprettet.

Stiftelsen af Det skotske nationalparti (SNP) i 1934 markerer et vigtigt punkt i historien om skotsk uafhængighed. Dette parti, der åbent har forpligtet sig til uafhængighed, har opnået repræsentation ved valg uafbrudt siden 1967, og det har haft absolut flertal i det skotske parlament siden 2011.

Alex Salmond foreslog i januar 2012 at afholde en folkeafstemning om skotsk uafhængighed i efteråret 2014. Den britiske regering ledet af David Cameron har aftalt, at folkeafstemningen vil være bindende.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. www.number10.gov.uk  (Websted ikke længere tilgængeligt)