Skriget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Skrig (norsk 'Skrik') af Edvard Munch hænger på Munchmuseet i Oslo. Det er én af flere malede versioner af motivet. En anden hænger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Nasjonalgalleriets version er signeret og dateret 1893, og mange mener, at det er det første. De er malet på pap, og på Nasjonalgalleriets version har Munch malet skitser til motivet på bagsiden af pladen.

'Skrig' blev første gang vist på en udstilling på Unter den Linden i Berlin i december 1893. I 1895 lavede Munch en vigtig litografisk version af motivet. Der eksisterer også to pasteller: en i Munch-museets eje, en i privateje. Billedet i privateje blev den 3. maj 2012 solgt til den amerikanske milliardær Leon Black på en auktion i New York.[1] for 120 millioner US dollars, ny rekord for et maleri. Munch-museet har også udkast til 'Skrig'.

'Skrig' blev stjålet fra Munchmuseet i august 2004 og først tilvejebragt 31. august 2006[2]. Desværre var det blevet fugtskadet, og museet meddelte d. 20. december 2006, at maleriet ikke kunne restaureres.[3]

Den norske titel er "skrik", og der er flere forklaringer på navnet. Da det første blev udstillet i Berlin 3. december 1893 var titlen "fortvivlelse".

Munch (havde forskellige udlægninger): "Jeg gik bortover veien med to venner – så gik solen ned – himmelen ble pludselig blodrød – jeg stanset, lænet mig til gjærdet træt til døden – over den blåsvarte fjord og by lå blod og ildtunger – mine venner gik videre og jeg stod igjen skjælvende av angst – og jeg følte at det gik et stort uendelig skrig gjennem naturen." [4]

En anden teori er, at der i nærheden lå et sindsygehospital, og at personen på billedet hører skrig derfra og derfor holder sig for ørerne.[Kilde mangler]

Det er tvivlsomt om personen i billedet skriger. Mere sandsynligt er det et udtryk for fortvivlelse/angst/forvirring.[Kilde mangler]

Analyse[redigér | redigér wikikode]

Nutidigt billede med krafig inspiration fra det originale værk

Skrig er malet i en sybolistisk ekspressionistisk stil med pastel-, olie- og tempera-farver. Farverne er generelt meget mørke. Skrig måler 91 cm × 73.5 cm. Litografien fra udstillingen i Berlin i december 1893 måler papiret 49,4 x 37,3 cm og motivet 33,5 x 25,1 cm [5][6] Der er en linear perspektivisk del i bunden af billedet. Det er en træbro, som er perspektivisk, fordi hældningen er proportionel med længden over den nederste kant af billedet.

Der er arbejdet med diagonale linjer for at vise ustabilitet, derudover er der en "krumning" oppe mod venstre hjørne, det giver fornemmelse af kaos. Billedet er opbygget af mange non-parallelle linjer, hvilket skaber dynamik i billedet.

Edvard Munch har gradueret personerne i baggrunden. Farverne på broen er også gradueret, der er mørkest mod observatøren.

I forgrunden er der en person, som skriger og/eller holder sig for ørerne. I mellemgrunden er der to mennesker der går langs ”broen”, og i baggrunden er der et norsk landskab. I forgrunden i venstre side foran personen, er der en planke af træ - lige som broen.

Personens hoved er ved ratioen 1,4, hvilket er lavere end den vertikale midte af billedet.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]