Slaget om Smolensk (1943)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 11:40 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Lnk FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Slaget om Smolensk
Del af Østfronten under 2. verdenskrig
Dato 7. august 19432. oktober 1943
Sted Smolensk, Sovjetunionen
Resultat Sovjetisk sejr
Parter
Tyskland Nazi-Tyskland Sovjetunionen Sovjetunionen
Ledere
Nazi-Tyskland Günther von Kluge Sovjetunionen Andrei Yeremenko
Sovjetunionen Vasily Sokolovsky
Styrke
850.000 1.253.000
Tab
200.000–250.000 døde 450.000 døde

Slaget om Smolensk også kaldet det andet slaget om Smolensk var en sovjetisk strategisk offensiv krig, af den Røde Hær. Offensiven varede to måneder, og blev ledet af generalerne Andrei Yeremenko, Kalinin Front og Vasily Sokolovsky som kommanderende Vestfronten. Deres mål var at bekæmpe det nazistiske Tysklands tilstedeværelse ved Smolensk og Bryansk regioner. Smolensk var i forevejen under tysk besættelse, da byen blev besat ved det første slag i 1941.

Trods et imponerende tysk forsvar, var den Røde Hær i stand til at iscenesætte en række gennembrud, og befrie flere større byer, herunder Smolensk og Roslavl. Som et resultat af denne operation var den Røde Hær i stand til at påbegynde planlægningen for befrielsen af Hviderusland.

Da Slaget ved Kursk i juli 1943 var ved at være slut, havde Tyskland mistet alt håb om at genvinde initiativet på Østfronten. Tabene var store og hele hæren var mindre effektive end før.

På den sovjetiske side, var Josef Stalin fast besluttet på at forfølge befrielsen af besatte områder fra tysk kontrol, en handling, der startede i slutningen af 1942 med Operation Uranus, der førte til befrielsen af Stalingrad. Slaget ved Dnjepr var også med til at opnå befrielsen af Ukraine og skubbe den sydlige del af fronten mod vest.

2. verdenkrigSpire
Denne artikel om 2. verdenskrig er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump