Slaget på Solsortesletten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Slaget på Solsortesletten i 1389 afbildet på en russisk miniature fra det 16. århundrede
Opstilling af hærstyrkerne før slaget (serbiske styrker i rødt).

Slaget på Solsortesletten (stedet er også kendt som Kosovo) var et slag mellem en koalition, der bestod af tropper fra flere folkeslag, heriblandt især serbere, men også Kosovo-albanere, og på den anden side osmanniske styrker, der var suppleret af lokale hjælpetropper, formentlig både serbiske og albanske. Slaget fandt sted på Sankt Vitus-dag 1389 (15. juni i den julianske kalender28. juni efter den moderne gregorianske kalender). Slagets detaljer er omstridte. Der har gennem tiden udviklet sig forskellige opfattelser af nationalistisk art, ikke mindst blandt serberne. Osmannerne var bedst i stand til at tåle de store tab, og selv om der muligvis var militær jævnbyrdighed, tillægger man oftest osmannerne sejren.

Begge de ledende hærførere, den serbiske fyrst Lazar og den osmanniske sultan, Murad I, omkom. Der er rejst et serbisk mindesmærke på Solsortesletten, dog ikke der hvor selve slaget fandt sted; desuden er rejst ét for Murad I.

Slaget spiller en stor rolle i serbisk selvforståelse og markerer afslutningen på den serbiske storhedstid i middelalderen, og samtidig er det en vigtig begivenhed i den osmanniske fremrykning på Balkan.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Historie Stub
Denne historieartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.