Snyd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sammenskrivningsforslag
Artiklen Snyd er foreslået føjet ind i Tænkeboks (terningspil). (Siden september 2016)  Diskutér forslaget

Snyd er et terningspil som ofte spilles som et drukspil. Det er baseret på et meget gammelt spansk spil og kendes også på engelsk som Liar's dice, selvom reglerne varierer lidt fra den danske udgave. Det går også under navne som 'Løgn', 'Rafle tænkeboks' og 'Tænkeboks'.

Regler[redigér | rediger kildetekst]

Hver spiller starter med et terningkrus og fire terninger.

I hver runde slår alle spillere med terningerne, men sørger for at holde resultatet hemmeligt. Spillerne byder nu på omgang om, hvor mange terninger, der er af forskellige slags. Det gælder om at byde højest og stadig have ret. Når der bydes, tæller antal højest, således at tre treere er højere end to seksere, slags vinder dog stadig i antal, således at tre seksere slår tre treere.

Ettere tæller som jokere, medmindre man melder slags så er ettere ettere end til der bliver sat øjne på igen, og der efter er ettere joker igen. og tælles med på hvert bud. Derudover tæller en trappe, der omfatter samtlige terninger i et kast, såsom 1-2-3 i kast med tre terninger, også som en joker, og tæller én højere end højeste terning, i dette tilfælde fire (Trappen skal starte fra 1, og må altså ikke være fx 2,3,4,5). I normalt spil vil ettere tælle som den mest værdifulde værdi når der gættes, hvilket vil sige et bud på fx tre ettere vil tælle højere end tre seksere. Der kan i nogen udgaver af spillet bydes på jokere som 'prik', denne melding slår seksere, men kan slås af højere antal.

Når buddet går videre, kan næste spiller enten byde højere eller udfordre sidste bud. Hvis han udfordrer, viser alle deres terninger og det afgøres om sidste bud var sandt. Alle undtagen taberen af udfordringen lægger nu terning til side og spiller nu med færre terninger.

Der er ingen direkte vinder i spillet, men taberen er den sidste, der har mindst én terning tilbage. Når spillet er ovre, er taberen i Viborg. Der spilles nu en ny runde, hvor den næste taber også ryger i Viborg. De to tabere spiller nu mod hinanden om at give en omgang. Hvis den første spiller i Viborg også taber anden halvleg, kaldes det en selvbinder.

Disse opsatte regler skal ikke tages for at være universelle, da de kan variere fra bodega til bodega, og hér endda fra bord til bord.

SpilSpire
Denne artikel om spil eller lege er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.