Sorø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sorø
Købstadsvåben Herredsvåben

Sorø Akademi
Overblik
Land Danmark Danmark
Motto "Skolebyen Sorø"
Borgmester Gert Jørgensen
Region Region Sjælland
Kommune Sorø Kommune
Grundlagt 1100-tallet
Postnr. 4180
Demografi
Sorø by 8.271[1] (2023)
Kommunen 30.444[1] (2023)
 - Areal 311,05 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.soroe.dk
Oversigtskort
Sorø ligger i Sjælland
Sorø
Sorø
Sorøs beliggenhed

Sorø ligger på Midtsjælland og har 8.271 indbyggere (2023)[1]. Navnet kommer af Sor Ø, da det oprindelige munkekloster lå på et landområde omkranset af sø og mose. Byen er i de ældste kilder benævnt Sor. Andre mener, at navnet er en afledning af det olddanske sør der betyder "dynd", men kan også have betydningen "dyndet ved søen". Byens indbyggere kaldes soranere. Byen ligger i et område med skove og adskillige søer, hvoraf Sorø Sø og Tuelsø er de største. Den sydlige bydel hedder Frederiksberg og den nordlige Pedersborg. På Frederiksberg ligger Sorø station med jernbaneforbindelse mod øst og vest. Tidligere var der jernbane mod nord, Veddebanen, med bl.a. stop i Pedersborg.

Sorø er regionshovedby i Region Sjælland. Byen befinder sig forholdsvis tæt på motorvej E20 og har således gode adgangsveje til hovedstaden (ca. 1 time). Der er 13 kilometer til Dianalund, 15 til Slagelse, 16 til Ringsted, 29 til Næstved, 33 til Korsør og 36 kilometer til Holbæk.

Historie

Tidlig historie

Sorø opstod som bebyggelse i år 1142, da stormanden Asser Rig grundlagde et benediktinerkloster for munke på stedet. Benediktinerne havde dog ikke succes med at drive klosteret, og derfor udskiftede stormandens søn, Biskop Absalon, denne munkeorden med cisterciensere, der havde gode evner som jord- og godsforvaltere. Det sydvestsjællandske Sorø Kloster voksede snart til Nordens største og rigeste klosterområde, hvilket foranledigede besøg af adskillige danske konger, bl.a. Christoffer 2., Valdemar Atterdag og Oluf 2., som alle ligger begravet i Sorø Klosterkirke den dag i dag. De mange kongebesøg gav Sorø megen anseelse i Middelalderen.

Klosterets status skulle dog snart ændre sig i en anden retning. Da Reformationen indtraf i 1536, var Sorø Kloster udelukkende et alderdomshjem for gamle og svagelige munke, og i forbindelse med den sidste munks død stiftede Frederik 2. i 1586 en kostskole på stedet for borgerskabets og adelens drenge, med navn "Sorø Lærde Skole" der senere skulle blive til Sorø Akademi. I 1638 fik byen købstadsrettigheder i forbindelse med, at Christian 4. oprettede et ridderakademi tæt ved skolen, hvor hans sønner skulle oplæres. Da forfatteren og digteren Ludvig Holberg i 1700-tallet testamenterede sine ejendomme og det meste af sin formue til Akademiet, byggede man i 1747 de første selvstændige undervisningsbygninger.

1800 og til i dag

Sorø ca. 1900

Sorø Akademis hovedbygning brændte i 1813. Enkelte gamle bygninger overlevede dog - bl.a. pavillonerne Molbechs Hus og B.S. Ingemanns Hus. Begge huse er fra 1740. Den nuværende hovedbygning er fra 1827.

Frem til midten af 1800-tallet var Sorø mest en by for håndværksmænd og skolefolk, da skove, søer og moser vanskeliggjorde større handel i området. I 1856 kom den øst-vest-gående sjællandske jernbane til byen, og der blev oprettet en station lidt syd for centrum. I modsætning til andre danske byer betød jernbanens fremkomst ingen øget industrialisering i Sorø-området, og byen vedblev at være en "skoleby" frem til nutiden. Sorø opretholdt dog en status som politisk administrationscenter i området. Således har Sorø været hovedsæde for Sorø Amt og Vestsjællands Amt. En tradition, der blev videreført ved etableringen af Region Sjælland.

Ved kommunalreformens ikrafttræden i 2007 blev Sorø Kommune lagt sammen med Stenlille og Dianalund Kommuner. I den nye Sorø Kommune ligger rådhuset i Sorø.

Infrastruktur og transport

Sorø ligger lige syd for Europavej E20, der går fra København til Korsør og videre til Fyn og Jylland. Sekundærrute 150 går fra Køge til Korsør via ringsted. Nordmarksvej går fra E20 i nord til Ringstedvej (Sekundærrute 150) i syd og dele byen i to halvdele.

I december 2014 åbnede den første af en række hurtigladestationer til elbiler ved Sorø. I løbet af 2015 er der planer om åbne yderligere 40 lignende stationer overalt i Danmark.[2]

Fra Sorø Station afgår InterCity tog mod København, Esbjerg, Herning, Sønderborg og Flensborg i Tyskland.

Kultur og fritid

Sorø har adskillige kulturelle arrangementer og foreninger at byde på. I Storgade ligger Sydvestsjællands Museum med lokalhistoriske samlinger fra oldtid til nyere borgerskabs- og sydvestsjællandsk bondekultur. Desuden en aktiv købmandsbutik fra 1880 og en mindestue for salmedigteren B.S. Ingemann.

De seneste års største kulturelle tiltag har været byggeriet af en helt ny museumsbygning, der huser Sorø Kunstmuseum. Her finder man en større samling kunstværker fra Middelalderen til nutiden, bl.a. værker af berømte malere fra Den danske Guldalder og Skagen-egnen, samt en usædvanlig samling af russiske ikoner.

Sorø Akademi er ligeledes et besøg værd. Ikke mindst Hauchs Samling, der viser Akademiets gamle fysikapparater. Desuden velholdt park, kaldt Akademihaven, med bl.a. H.V. Bissens statue af Holberg.

På det idrætsmæssige felt har Sorø tidligere hørt til i Danmarkstoppen inden for bl.a. tennis, bordtennis og cricket. Sorø Golfklub og Sorø Roklub har fostret enkelte stærke talenter i de sidste par årtier. Blandt de største sportsforeninger er fodboldklubben Sorø Freja, hvis bedste herrehold traditionelt findes i Serie 1 eller tilstødende rækker.

Sorøs største forening er dog Sorø Antenneforening med ca. 4800 medlemmer (2007).

I omegnen af Sorø by er der mange muligheder for vandre-, cykel- og løbeture rundt om Sorø Sø på afmærkede stier. På selve søen kan man i sommerhalvåret få en rundtur med Sorø Bådfart.

Venskabsbyer

Galleri

Se også

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Danmarks første motorvejs-hurtiglader indviet i Sorø. Ingeniøren. Hentet 19/12-2014