Spar Nord Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Spar Nord Bank
Virksomhedsform Aktieselskab
NASDAQ OMXSPNO
Grundlæggelse 1967 som Sparekassen Nordjylland
Grundlægger(e) Fusion mellem Bye og Omegns Sparekasse og Landbosparekassen
Hovedsæde(r) Aalborg
Virksom i 71 filialer i Danmark
Nøgleperson(er) Adm. direktør Lasse Nyby
Bestyrelsesformand Torben Fristrup
Branche(r) bankvirksomhed
Slogan(s) Din bank
Omsætning 2,1 mia. kr. (2010)
Resultat 105 mio. kr. (2010)
Egenkapital 670 mio.
Medarbejdere 1.471 (2010)
Datterselskab(er) Nørresundby Bank (Over 50% men med begrænset stemmeret)
[1]

Spar Nord Bank A/S er Danmarks 6. største bank med rødder i Nordjylland. Banken kan føre sin historie tilbage til 12. maj 1824[2], hvor Bye og Omegns Sparekasse blev stiftet i Kjellerups købmandsgård i Aalborg[3]. I 1967 fusioneredes med konkurrenten Landbosparekassen, og blev til Sparekassen Nordjylland. Gennem en række senere fusioner fra 1970'erne opnåede banken en stærk position i Nordjylland som også indebar, at man i 1993 kunne overtage resterne af Himmerlandsbanken i Hobro. I 2000 skiftes til det nuværende navn, og kort herefter begynder banken at etablere filialer i større byer i de øvrige dele af landet.

30 procent af bankens aktier ejes af Spar Nord Fonden. En betydelig del af den resterende aktiekapital er spredt blandt over 90.000 mindre aktionærer – især Stjernekunder – hvorfor fonden reelt har en dominerende stilling i forhold til banken. Fonden skabtes i 1990, hvor sparekassens opsamlede ("herreløse") egenkapital blev indskudt heri. Det udbytte, som tilflyder fonden, uddeles til forskning, kultur og frivilligt arbejde i Nordjylland.

Banken ejer lidt over 50 procent af Nørresundby Bank, men denne er ikke en del af koncernen i kraft af en stemmeretsbegrænsning.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. http://www.sparnord.dk Spar Nord Banks hjemmeside
  2. Banken er dermed Danmarks ældste bank.
  3. Købmandsgården kan nu ses i Den Gamle By i Århus, hvor den betegnes Aalborggården. Spar Nord Bank var i 2006 medsponsor på en restaurering af gården.