Spar Nord Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Spar Nord Bank
Virksomhedsform Aktieselskab
NASDAQ OMXSPNO
Grundlæggelse 1967 som Sparekassen Nordjylland
Grundlægger(e) Fusion mellem Bye og Omegns Sparekasse og Landbosparekassen
Hovedsæde(r) Aalborg
Virksom i 71 filialer i Danmark
Nøgleperson(er) Adm. direktør Lasse Nyby
Bestyrelsesformand Torben Fristrup
Branche(r) bankvirksomhed
Omsætning 2,1 mia. kr. (2010)
Resultat 105 mio. kr. (2010)
Medarbejdere 1.471 (2010)
Datterselskab(er) Nørresundby Bank (Over 50% men med begrænset stemmeret)
Hjemmeside(r) http://www.sparnord.dk
[1]

Spar Nord Bank A/S er Danmarks 6. største bank med rødder i Nordjylland. Banken kan føre sin historie tilbage til 12. maj 1824[2], hvor Bye og Omegns Sparekasse blev stiftet i Kjellerups købmandsgård i Aalborg[3]. I 1967 fusioneredes med konkurrenten Landbosparekassen, og blev til Sparekassen Nordjylland. Gennem en række senere fusioner fra 1970'erne opnåede banken en stærk position i Nordjylland som også indebar, at man i 1993 kunne overtage resterne af Himmerlandsbanken i Hobro. I 2000 skiftes til det nuværende navn, og kort herefter begynder banken at etablere filialer i større byer i de øvrige dele af landet.

30 procent af bankens aktier ejes af Spar Nord Fonden. En betydelig del af den resterende aktiekapital er spredt blandt over 90.000 mindre aktionærer – især Stjernekunder – hvorfor fonden reelt har en dominerende stilling i forhold til banken. Fonden skabtes i 1990, hvor sparekassens opsamlede ("herreløse") egenkapital blev indskudt heri. Det udbytte, som tilflyder fonden, uddeles til forskning, kultur og frivilligt arbejde i Nordjylland.

Banken ejer lidt over 50 procent af Nørresundby Bank, men denne er ikke en del af koncernen i kraft af en stemmeretsbegrænsning.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. http://www.sparnord.dk Spar Nord Banks hjemmeside
  2. Banken er dermed Danmarks ældste bank.
  3. Købmandsgården kan nu ses i Den Gamle By i Århus, hvor den betegnes Aalborggården. Spar Nord Bank var i 2006 medsponsor på en restaurering af gården.