Spurvehøg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Spurvehøg ?
Sparrowhawk04.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia
Række: Chordata
Klasse: Aves
Orden: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Slægt: Accipiter
Art: A. nisus
Videnskabeligt artsnavn
Accipiter nisus
(Linnaeus 1758)

Spurvehøgen (latin: Accipiter nisus) er en almindelig dansk ynglefugl, der i øvrigt er udbredt i store dele af Europa, Asien og det nordvestlige Afrika. Det er en forholdsvis lille rovfugl med lang hale, afrundede vinger og tværstribet underside. Den lever mest af fugle, der jages i både skove og byområder, f.eks. omkring foderbrætter.

Størrelsesforskel på hun og han[redigér | redigér wikikode]

Som hos mange andre rovfugle er spurvehøgehunnen større end hannen. Hunnen bliver op til cirka 38 centimeter fra hoved til hale, mens hannen bliver cirka 30 centimeter. Størrelsesforskellen mellem de to køn danner basis for et større fødegrundlag, når de to køn i fællesskab, skal jage føde til ungerne. Det er nemlig herved muligt at jage flere forskellige fuglearter. Hannen kan tage småfugle op til solsort-størrelse. Hunnen tager bytte op til due-størrelse, men mangler den fornødne manøvredygtighed, der kræves for at fange mindre fugle. Det er en fordel, at det netop er hunnen, der er størst, da den derved har nemmere ved at producere æggene. og senere er det også hunnen som ruger og forsvarer reden.

Jagtteknik[redigér | redigér wikikode]

En spurvehøgehun har nedlagt en due i en belgisk by

Spurvehøgen har korte afrundede vinger, en lang hale og flyver med hurtige vingeslag. Alt dette gør det let for den at manøvrere f.eks. mellem skovens træer, for at slå ned på sit bytte, der som regel fanges ved overraskelsesangreb. Benene er lange og tynde og uden fjer. Tæer og kløer er ligeledes lange og bruges til at gribe om byttets krop.

Spurvehøg i flugt. Bemærk den lange hale og de brede afrundede vinger.
Spurvehøg, han med karakteristisk rustrød underside
Accipiter nisus


Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]