Stor mosesnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stor mosesnegl
Stor mosesnegl Foto: Dr. Lars Peters
Stor mosesnegl
Foto: Dr. Lars Peters
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Mollusca (Bløddyr)
Klasse Gastropoda (Snegle)
Orden Pulmonata
(Lungesnegle)
Familie Lymnaeidae
(Mosesnegle)
Slægt Lymnaea
Art L. stagnalis
Videnskabeligt artsnavn
Lymnaea stagnalis
Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Stor mosesnegl (Lymnaea stagnalis) er en snegl, der findes i ferskvand i det meste af Europa, Vest- og Nordasien samt Nordamerika. I Danmark er den meget almindelig i planterige damme og søer. Skallen er tynd, 5-6 centimeter høj, gulligt hornfarvet og med 6-8 vindinger med spidst spir, hvilket gør arten let kendelig i forhold til andre mosesnegle.

Levevis[redigér | rediger kildetekst]

Mosesneglen lever især af alger, men tager også bløde og halvrådne vandplanter. Om foråret og sommeren opholder den sig derfor især i områder med mange planter.

Mosesneglen er hermafrodit med en samtidig tilstedeværelse af hanlige og hunlige kønsorganer. Under parringen agerer den enten som hun eller han.[1] De 5-6 centimeter lange ægkapsler kan indeholde op til 300 æg.

Mosesengle ses ofte hænge i vandhinden fæstnet ved kappehuleåbningen, således at kappehulen kan fyldes med luft.[2] Om vinteren opholder den sig i den del af søen, der senest fryser til, og det vil typisk være i midten af søen.

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Koene J. M. & Maat A. T. (6 November 2007) "Coolidge effect in pond snails: male motivation in a simultaneous hermaphrodite". BMC Evolutionary Biology 7: 212. doi:10.1186/1471-2148-7-212
  2. ^ Hans Hvass (red.) Danmarks Dyreverden, bind 3, Hvirvelløse dyr, side 215. 2. udgave, Rosenkilde og Bagger 1978. ISBN 87-423-0076-2.
Søsterprojekter med yderligere information: