Strandby Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Strandby Station
Overblik
Land Danmark
Stationstype Krydsningsstation
Adresse Jernbanevej 15
9970 Strandby[1]
Kommune Frederikshavn Kommune
Jernbane Skagensbanen
Nabostationer Rimmen Station, Frederikshavn Station Rediger på Wikidata
Forkortelse Stb
Åbningsdato 1924
Takstzone 55
Perron(er) 2
Perronspor 2
Arkitekt Ulrik Plesner
Transport
Operatører Nordjyske Jernbaner
Togforbindelser Lokalbane
Buslinjer 2 12
Oversigtskort

Strandby Station er en dansk jernbanestation beliggende i fiskerbyen Strandby ved Ålbæk Bugt 35 km syd for Skagen og 8 km nordvest for Frederikshavn.[1]

Strandby Station ligger på Skagensbanen mellem Skagen og Frederikshavn. Den åbnede i 1924, da Skagensbanen fik ny linjeføring i forbindelse med omlægningen fra smalspor til normalspor.[2] Den betjenes i dag af tog fra jernbaneselskabet Nordjyske Jernbaner, der kører hyppige lokaltog mellem Skagen og Frederikshavn.[3]

Trafik[redigér | rediger kildetekst]

Stationen betjenes af Nordjyske Jernbaner, der foruden Skagensbanen driver Hirtshalsbanen, Vendsysselbanen og Aalborg Nærbane. Så man kan fra Strandby køre til Skagen den ene vej og uden togskift helt til Skørping via Frederikshavn, Hjørring og Aalborg den anden vej.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Stationen blev åbnet i 1924, hvor Skagensbanen skulle omlægges fra smalspor til normalspor. Samtidig blev den 13 km lange strækning Frederikshavn-Jerup forlagt østpå, så banen kunne betjene Strandby i stedet for Elling. Stationsbygningen og det murede varehus, der stadig findes, blev tegnet af Ulrik Plesner, der var banens arkitekt fra 1913 til sin død i 1933.

Stationen havde fra starten både krydsningsspor og læssespor. Mod syd udgik fra krydsningssporet et stikspor til en lergrav indtil 1927. På østsiden af hovedsporet fandtes nord for stationsbygningen endnu et krydsningsspor samt sidespor til den tidligere skærvefabrik. Her fandtes desuden galgekran, kvægfold og siderampe.

Sidesporene blev fjernet ved spormoderniseringen i 1969, men krydsningssporet blev etableret igen i 1993. Foruden hovedperronen er der også perron ved krydsningssporet. I 1983 blev stationsbygningen ombygget for at skaffe bedre lokaler til Postvæsenet. Bygningen blev senere frasolgt til privat erhverv. I 2006 blev stationen renoveret med nye perroner og nyt venteskur.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Standsningssteder på Skagensbanen". Nordjyske Jernbaner. Hentet 4. maj 2021.
  2. ^ "Skagensbanen". Nordjyllands Jernbaner. Hentet 8. november 2020.
  3. ^ "Om Nordjyske Jernbaner". Nordjyske Jernbaner. Hentet 8. november 2020.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Strandby
Zone 55

  Foregående station     Nordjyske Jernbaner     Efterfølgende station  
RE76
Skørping - Skagen
mod Skagen