Stylus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sharp Zaurus PDA med stylus

En stylus er en lille pen, typisk lavet af hårdt plast, der bruges som skrive- og pegepen til håndholdte computere.

Stylusen kendes helt fra det 4. årtusinde f.Kr., hvor den blev brugt til at skrive kileskrift. Ordet stylus har oprindelse i det græske ord στυλος "søjle", der via etruskisk blev til det latinske ord stilus.

I antikken var stylus en stift af bronze som man anvendte for at skrive på en vokstavle. Siden begyndelsen af 1100-tallet brugte man også blødere metaller som bly, sølv eller tin, men også ben, tak og træ. Siden 1200-tallet har de fleste styli haft en metaltorn på spidsen og et firkantet eller et bredt udvidet hoved, hvormed udglattes og skrives igen på tavlen. [1]

Griffel er en anden betegnelse, der stammer fra græsk γραφειον grapheion "skrive", via det tilsvarende latinske ord grapheum. Så sent som første halvdel af 1900-tallet var det almindeligt at skrive med griffel og tavle i danske skoler. Både tavle og griffel var som oftest af grafit.

Grafitgriffel

I 1957 introducerede Tom Dimond en stylus pen som et redskab til et elektronisk instrument, og siden har blandt andet Nintendo benyttet sig af stylus penne til deres håndholdte spillemaskiner.[2]

Griffel (botanik)[redigér | redigér wikikode]

Griffel (stylus) er også et botanisk fagudtryk: En steril del af frugtanlægget, der forlænger frugtknuden og ender i et støvfang.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. (Schwarz-Mackensen 1976)
  2. http://www.stylus-pen.dk


Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Else Roesdal (red.), Daglig liv i Danmarks middelalder – en arkæologisk kulturhistorie. Aarhus 2004.
  • Gesine Schhwarz-Mackensen, Die Knochennadeln von Haithabu. (Berichte über die Ausgrabungen in Haithabu 9), Neumünster 1976.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Redskaber Stub
Denne artikel om redskaber er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.