Sun Mu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sun Mu
Født 1972 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sun Mu (koreansk: 선무) er en koreansk maler, der arbejdede som propagandakunstner i Nordkorea før han flygtede til Sydkorea i 1990'erne.

Sun Mu blev født i Nordkorea, og oplært af Koreas Folkehær som propagandakunstner. Han studerede senere kunst på et kollegium. Han flygtede til Sydkorea under en alvorlig hungersnød i 1990'erne, hvor han i dag arbejder som maler. Af hensyn til den familie han efterlod i Nordkorea bruger han pseudonymet "Sun Mu" i stedet for sit rigtige navn og tillader ikke billeder af sit ansigt.

Kunst[redigér | rediger kildetekst]

Sun er blevet berømt og berygtet for sine maleriers socialistisk-realistiske stil, som ligner nordkoreansk propagandas billedsprog og er endda blevet fejltaget for en sådan. Én af hans portrætter af tidligere nordkoreanske leder Kim Il-sung blev fjernet fra en biennale i Pusan, fordi arrangørerne ønskede at undgå problemer for at udstille "pro-kommunistisk" kunst.

Sun selv og kunstkritikere har bemærket, at hans billeder er fyldt med politisk satire, der for eksempel skildrer de nordkoreanske ledere i vestligt tøj. Hans signaturarbejde er "Happy Children"-serien af malerier, der viser nordkoreanske børn vise det ensartede tvunget smil, som Sun siger han lærte i skolen i Nordkorea.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Choe, Sang-Hun (20. februar 2009). "After Fleeing North Korea, an Artist Parodies Its Propaganda" (engelsk). New York Times. Hentet 13. januar 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


MalerSpire
Denne malerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
NordkoreaSpire
Denne artikel relateret til Nordkorea er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump