Socialdemokraterne (Sverige)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sveriges Arbejderparti)
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg


Sverige
Coat of arms of Sweden (Lesser).svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
SverigeAndre lande • Politik

Sveriges Socialdemokratiske Arbejderparti (på svensk: Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, også kendt som Socialdemokraterna) er et større svensk politisk parti Partiet blev grundlagt i 1889 med Hjalmar Branting som leder. I 1917 forlod flere medlemmer dog partiet for at danne, hvad der i dag er Vänsterpartiet.

Partiets ideologi er socialdemokratisme og deres medlemsskare er primært blandt offentligt ansatte, arbejdsløse, intellektuelle og immigranter. Megen af partiets magt stammer fra det stærke bånd til den svenske fagbevægelse.

Partiet er medlem af Socialistisk Internationale, De Europæiske Socialdemokrater samt SAMAK. Den officielle ungdomsorganisation er Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund.

Nederlaget i 2006[redigér | redigér wikikode]

Indtil Riksdagsvalget 2006 var Göran Persson partiets leder, ligesom han var statsminister fra 1996. Efter Riksdagsvalget, hvor partiet mistede magten og den borgerlige Alliance for Sverige i stedet fik flertal, meddelte Persson imidlertid, at han fratrådte posten som leder.

Den 18. januar 2007 meddelte partiets valgudvalg, at Mona Sahlin var udvalgets eneste kandidat til posten som partiformand. [1]

Nederlaget i 2010[redigér | redigér wikikode]

Efter det katastrofale valgnederlag 19. september 2010, hvor partiet fik sit dårligste resultat i 100 år, valgte Sahlin at træde tilbage som leder. Partiet valgte på en ekstraordinær kongres 25. marts 2011 det 48-årige riksdagsmedlem Håkan Juholt, Oskarshamn, som ny formand for partiet. Flere navne var i spil op til valget, men det var en enig valgkomité (en såkaldt "valberedning"), der indstillede Juholt som ny leder af Socialdemokraterna. Juholt, der har en fortid som journalist, skal dermed kæmpe med Fredrik Reinfeldt om statsministerposten i 2014.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Sverige Stub
Denne artikel om svensk politik er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker