Tørv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 19:39 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Formatering af flertydig artikel
Denne flertydige artikel er i øjeblikket ikke tilpasset det vedtagne format for flertydige artikler.
Tørveskær i Store Vildmose i slutningen af 1800-tallet.

Tørv bruges i flere betydninger:

  1. En plade eller klump af kompakt plantemateriale og jord, som f.eks. en græstørv eller en klyne – plantematerialet kan være både levende og dødt. Man taler her om "en tørv".
  2. Kompakt dødt plantemateriale, ofte bundfældet i en mose og ringe nedbrudt. Afhængig af form, type og kompakthed kan dette bruges som brændsel (mosetørv, lyngtørv) eller som jordforbedring (Spagnum). Man taler her om "noget tørv"
  3. En bestemt jordart med et meget højt indhold af humus – i princippet det samme som 2, men der er forskel på hvad en geolog vil betegne som (jordarten) tørv (3) og hvad en lægmand vil kalde tørv (2)
  4. En planteslægt der hedder Tørvemos (Sphagnum). Både den levende plante omtales af lægmænd som tørv, og alle former for dødt tørvemos betegnes som en eller anden form form tørv. Men omvendt kan noget godt være tørv i en af ovenstående betydninger, uden at der er indhold af tørvemos – f.eks. i græstørv og lyngtørv, men også visse former for mosetørv der f.eks. består af delvist nedbrudte rødder af tagrør og siv fra moser der er for næringsrige for tørvemos.

En græstørv er en firkantet skive overfladejord med græs, der holdes sammen af græssets rødder. Græstørv anvendes som byggemateriale.

En lyngtørv er en firkantet skive overfladejord med lyng, der holdes sammen af lyngens rødder. Lyngtørv har en lav brændværdi, men kan anvendes som brændsel. Lyngtørv kan også bruges som byggemateriale (tagdækning). Lyngtørv blev i dele af Jylland anvendt til fremstilling af lyngkul. Lyngkul var meget efterspurgt af 'hjølle'(hø-le)smedene bl.a. i Ansager, der fremstillede særligt gode leer til brug i marsken i Sydvestjylland.

Tørv fra moser er en særlig jordart, der er opstået ved, at nedbrydningen af plantemateriale er standset ved oversvømmelse/iltmangel. Tørv har en noget højere brændværdi end lyngtørv. Under 2. verdenskrig udgjorde tørv fra danske moser en meget væsentlig del af landets brændselsforsyning. Tørv anvendes herudover til jordforbedring.

Tørvemos (Sphagnum) er betegnelsen for den slægt af mosser, som danner højmoserne. Det brune, trævlede jordforbedringsmiddel, spagnum, er en form for tørv, som har ringe brændværdi (ældre dansk: "hundekød"), og som tidligere blot blev ryddet til side, for at man kunne nå ned til den egentlige mosetørv.


Dette er en artikel med en flertydig titel.
Det vil sige en artikel, der alt efter betydning henviser til andre artikler med det egentlige indhold. Hvis du fulgte en henvisning hertil, så gå venligst tilbage og ret henvisningen til at føre til den rigtige artikel. (Se alle artikler, hvis navn begynder med "Tørv").