Tamilsagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Tamilsagen er navnet på en sag om familiesammenføringer for tamilske flygtninge fra det borgerkrigshærgede Sri Lanka. Sagen fik den konservativt ledede regering til at gå af efter Tamilrapporten af Mogens Hornslet i januar 1993. 11. juni 1993 blev en rigsretssag imod daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen indledt ved en Folketingsbeslutning.

Hvad der også huskes fra sagen er den daværende statsminister Poul Schlüters såkaldte gulvtæppetale hvor han sagde:

Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet
 
— Poul Schlüter

Sagen begyndte i 1987 da mulighederne for at holde igen på antallet af familiesammenføringer for tamilske flygtninge blev diskuteret på et ministermøde. Et par måneder efter ministermødet præsenterede Ninn-Hansen en plan om bl.a. repatriering, som regeringens flygtningeudvalg var positiv over for. Denne plan blev dog aldrig realiseret. Men Ninn-Hansen gav umiddelbart efter mundtlig ordre til, at man indstillede behandlingen af sager om familiesammenføring med tamilske flygtninge, på trods af retskravet om familiesammenføring.

Ordren gav god mening, hvis der var begrundet formodning om en snarlig bedring af forholdene på Sri Lanka, men lovligheden var diskutabel akkurat som embedsmændenes manglende reaktion. Ninn-Hansens mundtlige ordre berørte 5-6000 tamilske flygtninge, og der var op til 16 måneders ventetid på sagsbehandling. Sagerne blev dog behandlet i Direktoratet for Udlændinge – man undlod blot at orientere ansøgerne om afgørelserne før Ninn-Hansen gik af som justitsminister i 1989.

Sagens meget snirklede forløb, skitseret i de væsentlige offentlige bidrag,[1]

  • Folketingets ombudsmand gav 1. marts 1989 en betænkning (FOB 1988.100ff).
  • Socialdemokratiet og SF foreslog 25. april 1989 nedsætning af kommisionsdomstol, hvilket afvistes.
  • I Alex Frank Larsens tv-dokumentar Blodets bånd sendt den 23. april 1990 på DR beskyldtes Ninn-Hansen for lovbrud.[2]
  • Den 8. maj 1990 kræver Centrum-Demokraterne og Erik Ninn-Hansen uafhængigt af hinanden en kommissionsundersøgelse, der sættes i gang af statsminister Poul Schlüter.[3]
  • Advokat Kristian Mogensen gav, 6. december 1990, en 14 siders lang klage til Menneskerettigskommisionen, over kommissionsundersøgelsen på vegne af Ninn-Hansen – bl.a. over, at undersøgelsen foregår for lukkede døre. Klagen fører til, at undersøgelsen bliver offentlig..
  • I løbet af januar 1991 opnår sagsfremlæggelsen stor mediedækning.
  • Den 14. januar 1993 er Højesteretsdommer Mogens Hornslets 6.000 sider tamilrapport klar, og forelægges statsministeren, Ninn-Hansens partifælle Poul Schlüter.
  • Den 14. januar 1993 kl. 1800 meddeler statsministeren, at regeringen går af.

Regeringen trak sig tilbage som direkte følge af sagen og kritikken heraf, og der blev dannet en socialdemokratisk regering. Justitsministeriet blev frataget udlændingeområdet, som blev lagt under Indenrigsministeriet. Den 22. juni 1995 blev Ninn-Hansen idømt fire måneders betinget frihedsberøvelse, med 1 års prøvetid. Der er tidligere kun blevet ført rigsretssag fire gange før i Danmarkshistorien, sidst i 1910, og Rigsretten består af indtil 15 højesteretsdommere og 15 andre medlemmer, der er udpeget af Folketinget, men som ikke kan være folketingsmedlemmer[4].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne link[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]