Tanjore-maleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et maleri i Tanjore-stilen fra sent 1800-tal. Ti sikh-guruer med Bhai Bala og Bhai Mardana

Tanjore-maleri (tamil: தஞ்சாவூர் ஓவியம், thanjavur oviyam) er en malestil i det sydlige Indien, hjemmehørende i byen Thanjavur (angliseret form Tanjore) i delstaten Tamil Nadu. Denne kunstform kan dateres tilbage til omkring 1600 e.Kr., en periode, hvor Nayakas[1] af Thanjavur opmuntrede til kunstudfoldelse – primært klassisk dans og musik – såvel som litteratur både på telugu og tamilsk.

Tanjore-malerier er kendt for deres overfladerigdom, levende farver og kompakte komposition. Da de hovedsagelig tjener som bekendelsesikoner, er temaerne for de fleste af disse malerier hinduistiske guder, gudinder og helgener. Man går ud fra episoder fra hinduistisk tradition til uddybning af hovedpersonen eller personer placeret i den centrale del af billedet.

Tanjore-malerier er panelmalerier udført på massive træplanker, og derfor kaldes de også palagai padam (palagai:" træplanke", padam: "billede") i lokal sprogbrug. I moderne tid er disse malerier blevet souvenirs ved festlige lejligheder i det sydlige Indien, til dekoration af vægge eller som samleobjekter for kunstelskere.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Nayaka", en indisk titel – se evt. Nayak (engelsk)
  2. ^ "The Hindu – Royal art and ethnic decor". Arkiveret fra originalen 11. august 2010. Hentet 11. marts 2011.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]