Tarmflora

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Tarmfloraen, på moderne dansk også tarmens mikrobiom (på engelsk the gut microbiome eller the gut microbiota) er de mikroorganismer, protister, bakterier og svampe, der befinder sig i mave-tarm-kanalen. Hos mennesker etableres tarmfloraen ved fødslen igennem munden og vedligeholdes gennem livet ved indtagelse af føde m.m.. [Kilde mangler] Tarmfloraen deltager aktivt i fordøjelsen af føden vi spiser, stimulerer immunsystemet og bekæmper patogene organismer.

Tarmfloraen udgør en betydelig del af det humane mikrobiom, dvs. de mikroorganismer, der lever på og i den menneskelige organisme. Mave-tarm-kanalen indeholder normalt op til 1,5 kg bakterier svarende til 100 billioner bakterie-celler, ca 10 gange det antal celler som mennesket består af.

Der er i den seneste tid (2013) blevet fokus på tarmfloraen som en stor kemikalie-fabrik, der ikke bare leverer vitaminer og hormon-aktive stoffer, men som også spiller en rolle i sygdomme og fedme.[1][2] Der er store individuelle forskelle mellem menneskers tarmflora, men der kan skelnes mellem tre forskellige typer tarmflora, der også kaldes "økosystemer" eller "enterotyper".[3] Hver enterotype er karakteriseret af et højt indhold af en bestemt bakterie-art, for enterotype 1 er det Bacteroides, for enterotype 2 Prevotella og enterotype 3 Ruminococcus, der er den dominerende.

Danske forskere har gjort en stor indsats for at kortlægge europæernes tarmflora.[4]

Tarmfloraens typiske eksempler[redigér | redigér wikikode]

Tarmfloraen består af mange forskellige arter, og ved analyser er der identificeret ca. 2000 arter, hvoraf et menneske har ca. 500 forskellige arter. Nogle af tarmfloraens typiske eksempler er

Enterobakterier:

Hos småbørn:

I maven:

Gærsvamp:

Tarmfloraen og sundhed[redigér | redigér wikikode]

Stimulering af immunsystemet

Bekæmpelse af patogene mikroorganismer

Produktion af vitaminer (K-vitamin og B-vitaminerne biotin og pantotensyre), hormoner og hormonlignende stoffer

Nedbrydning af føden

Antibiotikabehandling slår også "venligtsindede" bakterier ihjel og åbner mulighed for skadelige mikroorganismer kan brede sig.[5]

Tarmsygdomme[redigér | redigér wikikode]

Crohns sygdom

Colitis ulcerosa

Tarmflora-transplantation[redigér | redigér wikikode]

Tarmflora-transplantation (engelsk fecal transplantation). Se her[6][7][8]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links og henvisninger[redigér | redigér wikikode]