Taulov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Taulov
[[Fil:|115px|center]]
[[Fil:|250px]]
'
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto:
:
Region: Region Syddanmark
Kommune: Fredericia Kommune
Sogn: Taulov Sogn
Grundlagt:
Postnr.: 7000 Fredericia
Demografi
Taulov by: 3.350[1] 357 (2014)
 - Areal: km²
 - Befolkningstæthed: pr. km²
Kommunen: 50.324[1] 193 (2014)
 - Areal: 134,46 km²
 - Befolkningstæthed: pr. km²
{{{indbygtype3}}}: {{{indbyg3}}} ({{{indbyg3år}}})
 - Areal: {{{indbyg3areal}}} km²
 - Befolkningstæthed: {{{indbyg3tæthed}}} pr. km²
Tidszone: GMT +1
Højde m.o.h.: m
Hjemmeside: www.fredericia.dk
Oversigtskort
Taulov (Syddanmark)
Taulov
Taulov
Taulovs beliggenhed

55°32′26″N, 9°36′40″E

Koordinater: 55° 32′ 26″ N, 9° 36′ 40″ Ø

Taulov (tidl. Tavlov) er en by i Sydjylland med 3.350 indbyggere (2014)[1], beliggende 10 kilometer sydvest for Fredericia. Den er delt i to dele af Taulovmotorvejen mellem Fredericia og Kolding, som åbnede i 1970. Taulov befinder sig i Fredericia Kommune og hører til Region Syddanmark.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bopladser ved Taulov kan dateres 2.500 år tilbage i historien. Taulov Kirke er fra 1200-tallet, og blev totalrenoveret i 1999. Det ligger på et af områdets højeste punkter ved kanten til Elbodalen.

Området har haft stor betydning for beskyttelsen af Kolding Fjord. Slottet Høneborg, som i dag kun er en lille bakke, spillede en vigtig rolle i dette.

Efter grundlæggelsen af Fredericia i 1650 og kongens forsøg på at skaffe borgere til hans nye by, blev området omkring Taulov mere eller mindre forladt. Først da jernbanen kom i 1860'erne skete der igen noget i byen, dog mere end en km fra den oprindelige gamle by. Udviklingen skete dog langsomt, men efter motorvejens indvielse gik det stærkt. På grund af den centrale placering i Danmark samt den store havn i Fredericia, var der mange virksomheder, som fik interesse for området.

I dag har store virksomheder som Veksø NRGI, Arlas ostemejeri samt adskillige internationale transportvirksomheder og Post Danmarks pakkecenter hjemme i Taulov. Desuden har DSB bygget en stor kombiterminal til godstransport.

Fremtiden og drømmene[redigér | redigér wikikode]

Det store industriområde DanmarkC, hvor Fredericia Kommune i disse år sælger enorme grundarealer, er placeret mellem Taulov og Erritsø; 6 mio. m² erhvervsjord er sat til salg, og kommunen har nu tre år i træk været den kommune i Danmark, som har solgt mest [Kilde mangler].

Den centrale placering og infrastrukturen har desuden givet anledning til ønsker om at bygge Ikea, superstadion og sygehus for hele Trekantområdet i Taulov, men på daværende tidspunkt (2010), tydede det ikke på at disse ønsker ville blive realiseret. Ej heller i dag.[Kilde mangler]

Området har i de senere år også oplevet en stor udbygning i form af nye boligområder. Placeringen ved motorveje i alle retninger har gjort det attraktivt at bo i området, og mange pendler i dag til jobs i andre byer.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Christianskirken Fredericia Stub
Denne artikel om geografi i Fredericia Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi
Jan Bruegel d. Ä. 008.jpg Denne artikel om lokaliteten Taulov kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.