Teflon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 23. okt. 2014, 19:51 af Kaare (diskussion | bidrag) Kaare (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Drlectin, fjerner ændringer fra 88.2.182.34 (diskussion | bidrag))
Teflons struktur

Teflon er et varemærkenavn for et polymert stof, der blev fremstillet første gang af Roy J. Plunkett (19101994) hos DuPont i 1938. Det blev opdaget mere eller mindre ved et tilfælde, men Roy J. Plunkett var ikke sen til at opdage dets muligheder. Teflon er nemlig ekstremt varmeafvisende og har en yderst glat overflade. Produktet blev først markedsført i 1946. Det er en termoplastisk fluoropolymer. Med en friktionskoefficient på 0,05 – 0,1 er teflon det stof der har den næstlaveste kendte friktion.[1] Teflon er polytetrafluoroetylen (PTFE), et polymer af fluorineret ethylen.


Ved 350 grader begynder teflon at nedbrydes og afgive giftige affaldstoffer. Disse stoffer er dødelige for fugle og kan give influenzalignende symptomer.

Anvendelse

De fleste i dag kender nok teflon fra "fedtfri" stegepander, hvor det benyttes på grund af den glatte overflade. Netop denne egenskab gør også, at det benyttes til ting, hvor en lille gnidningsmodstand er nødvendig. Fx i gearkasser i biler og også til kageruller og lignende. Også inden for computerens verden er teflon begyndt at blive populært. Mange computerspillere verden over bruger nemlig teflon-tape under deres mus, da den da glider bedre på musemåtter. Deciderede webshops er dukket op blot for at sælge denne tape.

Teflon er uden tilsætningsstoffer en UV-bestandig plast. Herudover har Teflon yderst lave elektriske tab, hvilket gør, at stoffet anvendes som printplade til kredsløb ved frekvenser over ca. 1 GHz.

Se også

Eksterne links og referencer