Telegrafregimentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Telegrafregimentet
DK TGR radiokaede.jpg
Aktiv 1. januar 1992 (1951)
Land Danmark Danmark
Værn Hæren
Type Telegrafregiment
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Hærens Operative Kommando
Størrelse 3 bataljoner
Del af Forsvaret
Kaserner Bülows Kaserne, Fredericia
Haderslev Kaserne, Haderslev
Ryes Kaserne, Fredericia
Kaldenavn TGR
Motto Celeriter et secure
(Da: Hurtigt og sikkert)
Bæltefarver Blåt, rødt, gult og sort
Maskot Ærkeenglen Gabriel
Webside TGR hjemmeside
Ledere
Chef TGR Oberst Susanne Bager

Telegrafregimentet er et regiment indenfor den danske hær. Regimentet blev oprettet i 1951 med det formål at uddanne og udstyre enheder til at støtte den danske hær i krigens tid med kommando, kontrol og kommunikation. Enhederne ved regimentet nedsætter kommando, kontrol og kommunikationsinfrastrukturen ved at oprette et køretøj-baseret mikrobølgeradioudstyr net af informationscentre i en maske topologi. Netværket er designet til at være sikkert, krypteret og vanskeligt at neutralisere. Udover radionetværk etablerer regimentet også mobile militære hovedkvarter, der skal anvendes af hæren.

Historien bag Regimentet[redigér | redigér wikikode]

Historien om telegrafregimentet kan dateres helt tilbage 1867, hvor den første danske signalenhed blev stiftet. Den 1. januar 1914 opnåede denne status af en bataljon under Ingeniørregimentet. Den 1. november 1947 besluttede Forsvarsministeriet at flytte signalbataljonen fra det tekniske regiment til at tjene direkte under generalkommandoen. Signalbataljonen blev senere delt i to bataljoner. Den 1. november 1951 fik de to bataljoner status af regimenter og blev navngivet som henholdsvis Sjællandske Telegrafregiment og Jyske Telegrafregiment. Det Sjællandske Telegrafregiment blev knyttet til landstyrkerne i COMMAND EAST og det Jyske Telegrafregiment blev knyttet til landstyrkerne i COMMAND WEST.

I 1989 hvor den kolde krig nærmede sig sin afslutning besluttede folketinget at fusionere de to regimenter til et enkelt med base i Fredericia, idet dog en bataljon forblev på Sjælland på Antvorskov Kaserne indtil 2001[1]. Denne beslutning blev foretaget den 1. januar 1992, og det nye regiment fik navnet Telegrafregimentet.

Struktur og organisation[redigér | redigér wikikode]

Telegrafregimentet består af en stab og nedenstående enheder. Staben er stedhørende i Fredericia på Bûlows kaserne

Regimentet består af to bataljoner:

  • CIS Bataljonen i Fredericia på Ryes kaserne
  • HQ Bataljonen i Haderslev

Af speciel enheder til særlige formål under telegrafregimentet er følgende:

Garnison, kaserner og baser[redigér | redigér wikikode]

Regimentet har base i byerne Fredericia og Haderslev. I Fredericia har regiment to kaserner; Bülows Kaserne og Ryes Kaserne. Bülows Kaserne er hjemsted for Hærens Føringsstøtteskole og tjener som regimentshovedkvarter. Bülows Kaserne er placeret i de historiske bygninger inden for voldene på det tidligere fæstningsværk i Fredericia. Ryes Kaserne er hjemsted for den anden træniningsbataljon, tredje signalbataljon og tredje Electronic Warfare kompagni. Ryes Kaserne blev bygget i 1960'erne og grænser op til Hyby Fælled, som bliver brugt til øvelse område. Haderslev Kaserne er hjemsted for den femte signalbataljon, HQCOY/første brigade (Stabskompagni) og militærorkestret (Slesvigske Musikkorps). Ud over de to baser opererer regimentet også i Hyby Fælled uden for Fredericia. Øvelsesområdet er åbent for offentligheden.

Tidligere har regimentet tillige haft til huse i Tønder, Slagelse og Rønne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

http://forsvaret.dk/TGR/Pages/default.aspx http://www.tvsyd.dk/artikel/35041:Soldater-siger-nej-til-tvangsforflyttelse

Noter[redigér | redigér wikikode]