Terningsommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Terningsommerfugl ?
Terningsommerfugl Hamearis lucinaFoto: Harald Süpfle
Terningsommerfugl Hamearis lucina
Foto: Harald Süpfle
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Lycaenidae (Blåfuglefamilien)
Slægt: Hamearis
Art: lucina
Videnskabeligt artsnavn
Hamearis lucina
Linnaeus 1758

Terningsommerfuglen tilhører gruppen af "metalmærker", der findes i mange former og farver i udlandet, specielt i Amerika. Sommerfuglen er erklæret uddød i Danmark. Den er desværre ikke set her siden 1960. Terningsommerfuglen kunne findes på Sjælland på små enge og i skovlysninger i perioden 20. maj til 10. juni. Sidste findested var Allindelille Fredskov. Den findes stadig i Sverige, England og Tyskland, selvom den også her er blevet sjældnere. I Mellemeuropa er den ret udbredt.

Sommerfuglen er meget tæt knyttet til planten kodriver. Stævningsskove og græsningsskove gav sommerfuglen de rigtige betingelser for overlevelse, da det ikke er ligegyldigt hvilken slags kodriverplanter der findes på stedet – de skal være modne planter, der er ved at blive fortrængt af buske og andre urter.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Terningsommerfuglen har et vingefang omkring 28 mm. Ved første øjekast kan den minde om en bredpande, tættere på kan oversiden af terningsommerfuglen minde om en pletvinge, men vingebagsiden har to rækker af lyse/hvide pletter på en rødbrun bund. Hun-terningsommerfuglen har seks ben som de fleste insekter, men hannen har som takvingerne kun fire regulære ben.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Æggene bliver lagt på Hulkravet Kodriver. Efter 14 dage klækkes de. Larverne æder kun af planten om natten og gemmer sig om dagen. Efter ca. 6 uger (i august) forpuppes larven. Puppen overvintrer og til foråret, efter ca. 9 måneder, kommer den voksne terningsommerfugl frem.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Hulkravet kodriver, i Tyskland findes den også på Fladkravet Kodriver og i England også på storblomstret kodriver.

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]