Territorialsystem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Territorialsystemet er en betegnelse for det kirkeforfatningssystem, som gør et lands kirke og konfession afhængig af landsherrens myndighed og religiøse stade.

Territorialsystemet er gennemførelsen af reglen Cuius regio, eius religio. Til en vis grad kan man sige, at territorialsystemet stammer fra den antikke verden, navnlig fra romerne, da de knyttede religionen nøje til statslivet og gjorde den enkeltes religion afhængig af statens. Det er dog først efter reformationen og i de evangeliske kredse, at territorialsystemet i sin egentlige form opstår, og den har her sit udspring i den tanke, at landsherren, som hersker efter Guds anordning, også har den pligt at varetage kirkens interesse. Efter sagens natur vil territorialsystemet derfor være nøje knyttet til den absolutistiske regeringsform.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.