Tertiære erhverv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Tertiære erhverv eller serviceerhverv er erhverv, hvor man hverken fremstiller eller bearbejder produkter. Det står i modsætning til primærerhverv og sekundærerhverv.

I den vestlige verden udgør tertiære erhverv det meste af arbejdsstyrken. I Danmark beskæftiger disse erhverv godt 75 % af arbejdsstyrken.

Som eksempler på sådanne erhvervsområder kan nævnes transport, handel, undervisning, ordensmagt, militær, sundhedsvæsen, reklame osv.

Tertiære erhverv[redigér | redigér wikikode]

De tertiære erhverv omfatter virksomheder, der tilbyder service eller tjenesteydelser. Det er fx offentlige tjenester eller private tjenester. Det kan være erhverv inden for handel, transport, undervisning og den offentlige sektor. I 1950 var der 900.000 ansatte indenfor de tertiære erhverv og i 2006 var det steget til over 2 millioner. Dette er en markant stigning, og de tertiære erhverv er også de eneste erhverv, der er steget i antallet af ansatte siden 1950. Dette er et udtryk for, hvor meget Danmark har udviklet sig med hensyn til teknologi og lignende, for det gør, at antallet af tertiære erhverv stiger, fordi folk mere har brug for service og tjenesteydelser end selveste produktionen, som der ikke kræver nær så mange ansatte.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Job Stub
Denne artikel om et job er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.