The Evil Dead

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
The Evil Dead
[[Image:|250px|]]
Originaltitel '
Dansk titel {{{dansk titel}}}
Genre Gyser
Fantasi
Spænding
Instrueret af Sam Raimi
Produceret af {{{producent}}}
Manuskript af Sam Raimi
Baseret på {{{original}}}
Medvirkende Bruce Campbell
Ellen Sandweiss
Betsy Baker
Hal Delrich
Teresa Tilly
Musik af Joseph LoDuca
Fotografering
Klip {{{klipper}}}
Filmstudie {{{studie}}}
Distributør New Line Cinema
Udgivelsesdato 15. oktober 1981
Censur {{{censur}}}
Længde 85 min.
Land USA
Priser
Sprog Engelsk
Budget 375.000 $
Indtjening {{{indtjening}}}
Efterfulgte '
Fortsættes i 'Evil Dead II'
på IMDb
Hjemmeside {{{hjemmeside}}}
DVD {{{DVD}}}
VHS {{{VHS}}}
Blu-ray {{{Blu-ray}}}

The Evil Dead (også kendt som Evil Dead, The Book of The Dead, Sam Raimi's The Evil Dead og The Evil Dead: The Ultimate Experience in Grueling Terror) er en amerikansk gyserfilm fra 1981, skrevet og instrueret af Sam Raimi og med Bruce Campbell, Ellen Sandweiss og Betsy Baker i hovedrollerne. Filmen bliver regnet som en af de største klassikere i gysergenren. Den fik aldrig dansk biografpremiere, men udkom mange år senere i dansk distribution først på vhs fra Jaguar Film, og senere på dvd fra Midget Entertainment.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Fem universitetsstuderende venner skal tilbringe en weekend i en hytte i en skov i Tennessee. Det de ikke ved er at hyttens tidligere beboer var en professor som havde fundet Dødens bog. Vennerne finder bogen i hyttens kælder og afspiller et bånd med oversættelsen af indholdet. Da vækker de ondskaben til live som findes i skoven omkring hytten, og en efter en bliver de dræbt og gjort om til deadites (zombier). Filmen slutter med at skovens usynlige ondskab kommer farende mod den sidste overlevende, Ash (Campbell).

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Efter at have skrevet en skoleopgave om Necronomicon (lat. «de dødes bog») af H.P. Lovecraft, bestemte Sam Raimi sig for at skrive en film centreret omkring bogen. Sammen med sine bedste venner Bruce Campbell og Robert Tapert dannede de filmselskabet Renaissance Pictures for at filme manuskriptet. De havde imidlertidigt ikke nok penge til at finansiere en helaftens spillefilm, og for at skaffe investorer filmede de en kortere version af historien, kaldet Within The Woods. Denne blev vist rundt omkring i Detroit, og klarede tilslut at skaffe dem et budget på $375.000. Et filmteam på 37 mennesker blev samlet, og filmen blev skudt over en periode på tre måneder. De ville oprindelig filme i Michigan, men siden de mente det ville blive for koldt (de begyndte i november 1979) flyttede de produktionen til Tennessee. Den vinter var det unaturlig varmt i Michigan, og unormalt koldt i Tennessee. Med i crewet var specialeffectmanden Tom Sullivan, og filmens succes skyldes mange af hans realistiske løsninger. Filmoptagelserne var planlagt til seks uger, men blev udvidet til tolv. Alligevel tog det to år før filmen var færdig. I løbet af den tid var budgettet for længst brugt op, og gutterne måtte tage mange ekstrajobs for at få filmen færdig.

Filmen havde premiere på Redford Theatre i Detroit 15. oktober 1981 under orginaltitlen The Book Of The Dead. Filmen ankom fra New York, hvor den var blevet klippet, samme dag som premieren fandt sted. I maj 1982 blev den vist på Filmfestivalen i Cannes, hvor blandt andet Stephen King var i salen. Han var ud af sig selv af begejstring, og med hans citat på plakaterne, blev filmen lanceret i resten af USA, under titlen The Evil Dead (efter tips fra producenten Irvin Shapiro om at ingen ville se en film om en bog af frygt for at de måtte læse i 90 minutter).

Censur[redigér | redigér wikikode]

Der blev lagt meget arbejde i sminken på filmen, så alle voldsscenerne er godt beskrivende. Dette førte til at filmen blev forbudt i flere lande, blandt andet Tyskland og England. Kritikken mod filmen gjorde den meget populær på video, også i de lande den var forbudt, hvor piratkopier og importerede bånd florerede. Først i 2001 blev filmen tilladt vist uklippet i England og Tyskland.

Opfølgere[redigér | redigér wikikode]

Filmen har fået to opfølgere, Evil Dead II i 1987 og Army of Darkness i 1993. Hver af efterfølgerne har indeholdt mere og mere humor, så meget at sidstnævnte ofte ikke regnes som en ordentlig gyserfilm, men mere som en parodi. Hver af opfølgerne begyndte med en lille introduktion til historien. Denne introduktion var så lang (og med en del forandringer fra originalhistorien) i Evil Dead II, at mange tror at det drejer sig om en genindspilning af filmen.

Det har længe været rygter om en ny film i serien, men ingenting er blevet bekendtgjort.

Det er også blevet produceret fire computerspil baseret på filmen. The Evil Dead (til Commodore 64), Evil Dead: Hail to the King (til PlayStation, Sega Dreamcast og PC), Evil Dead: A Fistful of Boomstick (til PlayStation 2 og Xbox) og Evil Dead: Regeneration (til PlayStation 2, Xbox og PC).

Trivia[redigér | redigér wikikode]

  • Hytten de egentlig skulle filme i, var ikke ledig da de kom til Tennessee, så de måtte finde en ny. Denne havde ikke kælder, så disse scener måtte filmes på Robert Tapers forældres gård.
  • De to fiskere de unge møder på vej til hytten, er Sam Raimi og Rob Tapert.
  • Bilen de kører i er Raimis Oldsmobile. Denne bil har været med i alle hans film til og med i hans western De hurtige og de døde.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]