Thiele (optikerkæde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Thiele
Butik i Ribe
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 14571108 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/14571108 Rediger på Wikidata
For alternative betydninger, se Thiele. (Se også artikler, som begynder med Thiele)

Thiele (formelt F.A. Thiele A/S) er en dansk optikerkæde, der består af 85 butikker.[1]

Firmaet blev grundlagt 21. marts 1817 efter at Frederik VI gav grundlæggeren Frederik Anton Thiele tilladelse til at "forfærdige og udsælge samtlige til Astronomien, Matematikken, Chymien, Physikken, Optikken. Mineralogien og Mekanikken henhørende Instrumenter og Redskaber."[2]

Den første butik lå i Valkendorfsgade i det centrale København, flyttede senere til hjørnet af Løvstræde og Købmagergade for i 1892 at overtage ejendommen Købmagergade 3, hvor hovedforretningen stadig har adresse. Den første filial åbner i 1929 i Bispensgade i Aalborg, men ekspansionen tager først rigtig fart i 1960'erne og 1970'erne. I 1930'erne får Thiele sloganet Øjet får hvile i brillen fra Thiele, der stadig den dag i dag er kædens slogan. Siden 1931 har Thiele været kongelig hofleverandør.

I september 2002 slog Thiele dørene op til Danmarks første brillemuseum. Museet er placeret i butikken i Købmagergade.

Thieles sidste ejer, Jens F.A. Thiele, der var femte generation i virksomheden, solgte i 2005 kæden til rigmanden Jens Henrik Brandt, der købte 95% af aktierne. De resterende 5% blev købt af den konkurrerende optikerkæde Profil Optik, der senere har solgt dem til Jens Henrik Brandt, som i dag ejer hele Thiele.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.