Thomas Dekker (forfatter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Thomas Dekker. (Se også artikler, som begynder med Thomas Dekker)

Thomas Dekker (eller Decker) (c. 1570 – c. 1640) var en engelsk forfatter.

Som med så mange af hans samtidige kender man meget lidt til hans liv; egl. kun, at han maa have tilbragt en Del af sin Tid bl.a. mellem 1613 og 1620 i Gældsfængsel: the bed in which I seven years lay dreaming; ja allerede 1598 udbetalte Teaterejeren Henslow et Forskud paa 40 Sh. for at fri ham ud af samme Knibe; ogsaa, at han laa i Strid med Ben Jonson, der havde karikeret ham og hans Fæller i sin Poetaster, hvorpaa Dekker svarede i skuespillet Satiromastix.

Hans komedier, som The Shoemakers' Holiday og Old Fortunatus (c. 1600), er livlige og med betydelige lyriske Skønheder (navnlig de indlagte Sange), men yderst ubehjælpsomt byggede; i sine bedste Skuespil, som The Honest Whore og The Virgin Martyr, har han derfor søgt Samarbejde med Folk, der bedre end han selv forstod den dram. Teknik, for det førstes Vedk. med Middleton, og for det andets med Massinger.

Foruden sine dram. Arbejder har han skrevet en Rk. Prosaarbejder, hvori han skildrer Livet i London paa hans Tid, navnlig Skælmernes og Vagabondernes Færden; de vigtigste er: The Seven Deadly Sins of London (1606) og The Gull's Hornbook (1609); de er af kulturhistorisk interesse. Af hans dramatiske arbejder findes der et udvalg i Mermaid Series (1887); hans prosaarbejder er udg. af Dr. Grosart (5 bind, 1884-86).


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.