Thorsminde Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Thorsminde Kirke
Thorsminde Kirke
Generelt
Opført 1890
Geografi
Adresse Vesterhavsgade 5, Thorsminde, 6990 Ulfborg.
Sogn Sønder Nissum Sogn
Pastorat Husby-Sønder Nissum Pastorat
Provsti Ringkøbing Provsti
Stift Ribe Stift
Kommune Holstebro Kommune
Kommune (1970) Ulfborg-Vemb Kommune
Eksterne henvisninger
sdrnissum-kirke.dk
Oversigtskort

Thorsminde Kirke er en bygning i fiskeribyen Thorsminde på tangen vest for Nissum Fjord. Den ligger i Sønder Nissum Sogn, Ringkøbing Provsti, Ribe Stift.

Kirken er indrettet i en tidligere redningsstation fra 1890, tilføjet et lille klokketårn (senere afløst af en klokkestabel) og indviet 1939 og året efter et våbenhus. Altertavlen med midterfeltet Vandringen på søen er udført af Joakim Skovgaard-eleven Johan Mielche (1866-1917) som malede den til den nyopførte kirke i Thyborøn, 1908. Da kirken i Thyborøn på grund af byens vækst måtte udvides midt i 1930'erne, blev tavlen valgt fra, formentlig fordi den synede for lille til det store rum. I den ny kirke i Thorsminde passede den imidlertid fint, og her fik den sin nye plads sammen med andet tiloversblevet inventar fra Thyborønkirken: alterskranke, knæfald og prædikestol. Døbefonten fandtes på en mark ved Nørre Vosborg og menes at stamme fra det nærliggende Skærum Kloster.

Nord for kirken ligger kirkegården med blandt andet monument af Ejgil Westergaard over "dem der blev derude", med mindeplader for 15 fiskere der omkom på havet ved fem bådes forlis.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  • Gøssing, Preben. "Thorsminde Kirke". Den Store Danske (lex.dk online udgave). Artiklen er fra 23. april 2009 og ikke en del af det "grundlæggende materiale".

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]