Tibetanske eksilregering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 11. mar. 2013, 23:17 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 27 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q326343)
Central Tibetanske Administration Bod gZHung dGa' lDan PHo Brang PHyogs Las rNam rGyal
Flag of Tibet
Officiele sprog Tibetansk
Hovedkvarter McLeod Ganj, Dharamsala, Indien
Øverste leder Tenzin Gyatso, den fjortende Dalai Lama
Leder af regeringen Professor Venerable Samdhong Rinpoche
National Sang Gyallu [1]

Den Central Tibetanske Administration (CTA) med det officielle navn Hans hellighed Dalai Lamas centrale tibetanske administration, er den tibetanske stats regering i eksil. Regeringen bliver ofte kaldt den Tibetanske Eksilregering, og har hovedkvarter i den nordindiske by Dharamsala. Regeringen er ledet af Tenzin Gyatso, den 14. Dalai Lama og har sit (midlertidige) hjemsted i Gangchen Kyishong uden for Dharamsala i Indien.

Eksilregeringen har sin oprindelse i Dalai Lamas regering, som styrede Tibet indtil Folkerepublikken Kinas besættelse af landet 1950-51. I henhold til 17-punktsaftalen af 1951 skulle Dalai Lamas regering fortsat styre Tibet sammen med de kinesiske myndigheder indtil en autonom region blev dannet. Da det tibetanske oprør brød ud i marts 1959, blev Dalai Lama tvunget til at flygte til Indien, hvortil han forlagde den centrale tibetanske administration. Mere end 100.000 tibetanere er bosatte i Dharamsala, og eksilregeringen udøver vigtige statlige funktioner for tibetanere i regionen.

Efter kulturrevolutionens afslutning 1976 indledte eksilregeringen forhandlinger med den kommunistkinesiske regering, men uden at det har ført til noget gennembrud i forhandlingerne.

Siden 1991 er den tibetanske eksilregering medlem i Organisationen af ikke-repræsenterede Nationer og Folk (Unrepresented Nations and Peoples Organisation).

Se også

Eksterne henvisninger

Noter