Tisvilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tisvilde

Tisvildeleje.
Overblik
Land Danmark Danmark
Borgmester Bent Hansen
Region Region Hovedstaden
Kommune Gribskov Kommune
Sogn Tibirke Sogn
Postnr. 3220 Tisvildeleje
Demografi
Tisvilde by 1.412[1] (2023)
Kommunen 41.547[1] (2023)
 - Areal 280,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.tisvilde.dk
Oversigtskort

Tisvilde er en kyst- og sommerhusby i Nordsjælland med 1.412 indbyggere (2023)[1]. Tisvilde er beliggende i Tibirke Sogn ved Kattegat to kilometer syd for Holløselund, ni kilometer nordvest for Helsinge og 24 kilometer nordvest for Hillerød. Byen tilhører Gribskov Kommune og er beliggende i Region Hovedstaden.

Tisvilde Hegn ligger ved Tisvildeleje, og Tibirke Kirke ligger i byen. Den nordligste del af byen ved kysten kaldes for Tisvildeleje, og der er adgang til Tisvildeleje Strand.

Tisvilde skiftede i årene 2010-12 navn til "Nissevilde" i december måned, og byskiltene udskiftedes, så der stod Nissevilde [2].

I 1682 bestod Tisvilde af 10 gårde, 2 huse med jord og 4 huse uden jord. Det samlede dyrkede areal udgjorde 471,4 tønder land skyldsat til 49,20 tdr hartkorn.[3] Dyrkningsformen var trevangsbrug.[4]

I løbet af første halvdel af det 20. århundrede udviklede Tisvildeleje sig til et yndet feriested, fremmet af jernbaneforbindelsen. I begyndelsen var det områderne nærmest Tisvilde Hegn, som blev udstykkede, men i efterkrigstiden bredte sommerhusbebyggelsen sig både ind i landet og nordpå langs kysten indtil, at hele kysten i op til 1 kms bredde ind i landet var bebygget.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Tisvilde skifter navn til Nissevilde
  3. ^ Pedersen (1927), s. 13
  4. ^ Frandsen, bilagskort

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Gribskov KommuneSpire
Denne artikel om geografi i Gribskov Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi