Top Gun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Top Gun er en amerikansk film fra 1986 instrueret af Tony Scott og produceret af Don Simpson og Jerry Bruckheimer sammen med Paramount Pictures. Manuskriptet blev skrevet af Jim Cash og Jack Epps Jr., og var inspireret af en artikel skrevet af Ehud Yonay til bladet California Magazine med titlen "Top Guns." I filmen medvirkede Tom Cruise, Kelly McGillis, Anthony Edwards, Val Kilmer, Tom Skerritt, Michael Ironside, Tim Robbins, og Meg Ryan.

Filmen handler om den talentfulde F-14-pilot Maverick, der sammen med sin ven Goose, bliver optaget på en elite skole (med navnet Top Gun) for jagerpiloter.

Filmen havde premiere den 16. maj 1986 og fik gode anmeldelser hvor specielt luftkampscenerne blev rost. Filmen indtjente over 350 millioner dollars på verdensplan. Den vandt en Oscar for filmens sang: "Take My Breath Away".

Handling[redigér | redigér wikikode]

Top Gun er en skole for amerikanske elitepiloter, hvor Tom Cruise spiller den yderst uansvarlige og ustyrlige jagerpilot, Pete "Maverick" Mitchell, der ikke viger tilbage fra at overflyve kontroltårne. Han bliver stillet op som kandidat sammen med hans makker til Top Gun, hvor han forelsker sig i en af sine instruktører. Forholdet holdes skjult – på overfladen, er der kold luft imellem dem, nedenunder lægger de op til en hed romance. Mavericks makker dør under en af deres opgaver, efter at have brækket nakken ved en ulykke. Maverick nægter siden hen at skyde – indtil efter kurset, hvor han bliver sendt i kamp og skal dække sin rival op.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film