Tovdalselven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tovdalselvens udløb i Topdalsfjorden (til højre), med Kristiansand Lufthavn, Kjevik til venstre. I baggrunden ses floddalen som løber mod billedets venstre kant.

Tovdalselven, også kendt under navnet Topdalselven, er en 143 km lang flod, i det sydvestlige Norge og den længste elv i Sørlandet, som fortsat løber frit i hele sit forløb. Tovdalselven møder havet i Topdalsfjorden mellem Hamresanden og Kristiansand Lufthavn, Kjevik. Her har elven på højre bred opbygget en stor sandbanke, som flyvepladsen ligger på. Elven, der har en gennemsnitlig vandføring på 65 m³/sekund, er beskyttet mod vandkraftudbygning efter Verneplan IV for vassdrag.

Tovdalselven har et østligt og et vestligt udspring, som løber sammen i Herefossfjorden. Den østlige del, Tovdalsgreina, er smal og langstrakt og har sit udspring i fjelddalene mellem Valle i Aust-Agder og Fyresdal i Telemark fylker. De øvre dele af flodsystemet har mange søer med Straumsfjorden (757 moh.) som den største.

Den vestlige gren, Uldalsgreina, får vand fra tre kildeelve: Skjeggedalsåna, Vatnedalsåna og Hovlandsåna. Her er der også en kraftstation, Hanefoss kraftværk. Der er endvidere et mindre vandkraftværk i den nedre del.

Tovdalselven får også tilførsel fra et tredje, noget mindre, biflodsystem med søen Ogge i centrum. Ogge har to udløb. Det største af disse er Rettåna, som går nordover til Uldalsgreina. Dikeelven løber ud i Flakksvann i Birkenes langt nede i systemet.

Afvaningsområdet er ca. 1.800 km² og højeste punkt ligger på 1.101 moh. Følgende kommuner har dele af dette område: Fyresdal, Valle, Bygland, Evje og Hornnes, Åmli, Froland, Grimstad, Birkenes, Iveland, Lillesand og Kristiansand.

Laksefiskeri[redigér | redigér wikikode]

Tovdalselven var længe en af de bedste lakseelve i landet. I årene 1880-83 var den nummer tre i landet, regnet både efter fangstvægt og værdi. Sur nedbør begyndte at få betydning for Tovdalselven allerede ved begyndelsen af 1900-tallet. Omkring 1970 var laksebestanden i Tovdalselven væk.

Der blev startet kalkning i 1997, og dette er begyndt at give resultater for fiskebestanden. I 2003 blev der fanget ca. 300 kg laks. Dette er stadig meget beskedent i forhold til topårene i 1880'erne, da fangsten var over 12 ton. Laksen kan i dag vandre op til Herefossfjorden, en strækning på ca 45 km. Tidligere gik den noget højere, til Storefoss ovenfor Gauslåfjorden. Koordinater: 58°12′N 8°06′Ø / 58.2°N 8.1°Ø / 58.2; 8.1