Tróndur Patursson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tróndur Patursson
Tróndur Patursson Portrait.jpg
Tróndur Patursson
Fødselsnavn Tróndur Sverri Patursson
Født 1. marts 1944
Nationalitet færøsk
Felt maler
Uddannelse Norges Kunsthåndværkerskole
Statens kunstakademi i Oslo
Kendte værker Gøta Kirke (1991-1994)
Tórshavn Katolske Kirke (1993)
Kosmisk Rum (1996)

Tróndur Sverri Patursson (født 1. marts 1944 i KirkjubøurFærøerne[1]) regnes blandt de største levende kunstnere på Færøerne, men han er også kendt som eventyrer, der sejlede på alle verdens have sammen med Tim Severin.[2] Han er søn af Jóannes Patursson den yngre og hans kone Malan (f. Hansen).

Efter et par vintres privat undervisning hos Ingálvur av Reyni videreuddannede han sig 1965-1966 i København, hvor han fik tegneundervisning hos Hans Christian HøierGlyptoteket. Senere gik han på Norges Kunsthåndværkerskole (1966-1967), var en tid i lære hos billedhuggeren Ståle Kyllingstad, og blev derefter optaget på Statens kunstakademi i Oslo, hvor han gik i tre år.[1] Han holdt sin første separatudstilling på kunstmuseet i Tórshavn, i 1972.[3]

Tróndur er en eksperimenterende kunstner, der har udtrykt sig på flere felter. Han arbejder med skulpturer og relieffer i jern, kobber og andre metaller. Drivtømmer, forkullet træ, hvalknogler, sten og andre af naturens egne materialer anvendes i monumentale skulpturer, hvor der lægges vægt på stoflighed, struktur og dekorativ kvalitet.

Tróndur Patursson er i dag anerkendt både som maler og billedhugger, især er han berømt for sine glasmalerier, hvoraf der er grund til at fremhæve hans arbejder i Gøta Kirke (1991-1994), Tórshavn Katolske Kirke (1993), altertavlen i Tornbjerg Kirke, Odense, samt den store spejl- og glasinstallation Kosmisk Rum, der blev lavet i forbindelse med Kulturby 96 i København.

Med Kosmisk Rum har Tróndur Patursson forsøgt at udtrykke den oplevelse, han havde, da han sejlede med en bambusflåde fra Kina til Amerika sammen med bl.a. Tim Severin i 1993. Rejsen varede i 106 dage. Han så ingen andre skibe og var – på bambusflåden – meget tæt på vandet, hvilket gjorde, at han kom ind i havets rytme. Denne oplevelse gav ham en slags kosmisk havfølelse, som er udtrykt i det kosmiske rum.

Jeg har udtrykt det i containeren ved at installere et spejl, som man går på, men der er også et spejl over én, som giver en genspejling med en dybde på cirka 700 meter og en højde på cirka 700 meter. Det bevirker at man kommer i en slags kosmisk tilstand. Når man kommer ind i rummet er der ingen vandrette linier og heller ingen lodrette linier mere; man har en følelse af at gå på vandet, forklarer Tróndur.

Tróndur Patursson har derudover udført en række monumentale opgaver. En af opgaverne er stensætningen udenfor Radiohuset i Tórshavn fra 1985. Fem store basaltblokke er anbragt, som var de efterladt af jætter engang i fordums tid. Basaltblokkene er taget fra fjeldene omkring Tórshavn.

Han har desuden udført en omfattende rumudsmykning i indkøbscenteret SMS i Tórshavn, hvor han har benyttet glas kombineret med stål og marmor. Monumentet består af en dobbelttrappe i marmor, der snor sig omkring en glasskulptur, der er placeret i et vandbassin.

Han har desuden lavet en lang glasskulptur på Vejles nye parkerings hus fra 2006. Huset er også opkaldt efter Tróndur.

Naturen har ligesom mennesker en aura – en udstråling – og den vil jeg bagom og udtrykke i min kunst, siger han.

I januar 2014 blev han hædret med Færøernes største kulturpris Mentanarvirðisløn Landsins for året 2013.[4]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Kunstneren[redigér | redigér wikikode]

 • Lise Funder, Per Steen Hebsgaard und Gunnar Hoydal: Tróndur Patursson, København 1991.
 • Bárður Jákupsson: Færøernes billedkunst. Atlantia, Hjørring 2000 (S. 100-104)
 • Finn Terman Frederiksen: Tróndur Patursson, Randers Kunstmuseums Forlag, 2003.

Eventyreren[redigér | redigér wikikode]

 • Tim Severin: The Brendan Voyage. Hutchinson & Co., London 1978 (tegninger ved Patursson)
 • Tim Severin: The Sindbad Voyage. Hutchinson & Co., London 1982.
 • Tim Severin: The Jason Voyage. The Quest for the Golden Fleece. Hutchingson & Co, London 1985. (tegninger ved Patursson)
 • Tim Severin: The Ulysses Voyage: Sea Search for the Odyssey. Hutchinson & Co, London 1987.
 • Tim Severin: The China Voyage. A Pacific Quest by Bamboo Raft. Little, Brown and Company, London 1994.
 • Tim Severin: In Seach of Moby Dick. Quest for the White Whale. Little, Brown and Company, London 1999. (tegninger ved Patursson)
 • Tim Severin: In Search of Robinson Crusoe. Basic Books, New York 2002.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. 1,0 1,1 Om Patursson, fra kunstnerens egen hjemmeside.
 2. Nivaagaards Malerisamling om Patursson.
 3. Kunstonline.dk – biografi af Patursson.
 4. in.fo, Tróndur fekk mentunarvirðislønina