Transvestisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mexikanske transvestitter ved en parade i 2009

Transvestisme betegner det fænomen, at personer ifører sig det andet køns klæder, hvorved de for en tid kan føle sig som tilhørende det andet køn. Transvestitter har dog som oftest intet ønske om permanent at skifte køn.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet transvestit optræder første gang på tysk i 1910 hos sexologen Magnus Hirschfeld. I Nudansk Ordbog findes det i 1972, og det med definitionen 'person med sygelig trang til at gå i det andet køns klædedragt'. Med optagelsen i Nudansk Ordbog kan man i hvert fald fastslå at ordet optræder som et dansk ord. Vores ældste eksempel på "transvestit" i skriftlig sprogbrug er fra Politiken, 6. maj 1958, i citatet "den homoseksuelle transvestit". Desværre har vi ikke mere materiale end dette citat, så vi kan ikke sige noget om, hvilken sammenhæng ordet optrådte i. Vi har til gengæld flere eksempler fra midt i 60'erne, hvor det ser ud som om ordet har været almindeligt kendt. -Dansk Sprognævn [Kilde mangler]

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Det er for det meste mænd, der kaldes transvestitter, da kvinders påklædning ikke er underkastet så strenge restriktioner. Det vides ikke, hvad årsagen til transvestisme er. Kun en lille del er homoseksuel. Dette vil i de fleste tilfælde ikke være betinget af deres transvestisme, men forenes fint med den. Der er således ikke flere homoseksuelle (5-10%) blandt transvestitter end i andre befolkningsgrupper, eller flere transvestitter (2-6%) blandt homoseksuelle end hos andre sociale grupper. De usikre procenter skyldes forskellige målemetoder og definitioner hos forskellige forskere.

Transvestisme blev i 1994 fjernet fra listen over sygdomme sammen med bl.a de seksuelle orienteringer homoseksualitet, samt sadisme og masochisme. [Kilde mangler] Transvestisme må ikke forveksles med transseksualitet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg