Turkestan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Turkestan.png

Turkestan (persisk:ترکستان ; også kaldet Turan, Turkistan eller Türkistan, på tyrkisk) "tyrkernes land", er et landområde i Centralasien, og er hovedsagelig beboet af tyrkiske folkeslag som oghuz-tyrkere, kasakher, khazarer, kirgisere og uighurer.

Området har andrig udgjort en politisk eller folkelig enhed. Traditionelt bliver regionen opdelt i Vest- og Østturkestan.

Turkestan består af Turkmenistan, Kasakhstan, Usbekistan, Kirgisistan og Xinjiang.[1][2]

Klima[redigér | redigér wikikode]

Klimaet er udpræget kontinentalt og meget tørt. Om sommeren ligger et ekstremt lavtryk over området, om vinteren falder det derimod ind under det centralasiatiske højtryksdistrikt. Linjen for +10° C. årsmiddeltemperatur går i øst-vestlig retning gennem Vest-Tukestans midte. Årsmiddeltemperaturen stiger mod højlandene i øst og syd samt er lavet på Kirgis-steppen i nord. Klimaets kontinentale karakter gør sig især gældende i den årlige og daglige temperatursvingning. Hele området falder således inden for linjerne for 30 og 40 graders års-amplitude. Under hele året er et nedbørsminimum udbredt over områdets centrale parti; mest extremt er det under sommeren, som for de dele af Vest-Turkestan, som ligger under 1.000 m niveau, er den tørreste årstid. Relativt regnrig er foråret og – på bjergsiderne – forsommeren. Steppeområdet får i gennemsnit blot 130 mm nedbør om året, Fergana 175 mm og Pamir-plateauet 119 mm. Den målte fordampning er størst i Sultan-Bend med 2,764 mm om året.

Dyreliv[redigér | redigér wikikode]

Faunaen tilhører det nordlige Asiens zoo-geografiske område. Især bemærkes vildfåret Ovis poli i Pamir og neden for dette bjergområde rasen Ovis karelini. Den vilde hest blev opdaget af Przewalski i det dsungariske højland, og den vilde kamel forekommer inden for plateaulandene syd for Ala-schan. Desuden findes de i vestre Asien sædvanlige dyrearter som bjørn, antilope, vildhund, ulv, ræv, sjakal, tiger med flere.

Plantevækst[redigér | redigér wikikode]

Floraen tilhører Central-Asien, men har fået sit særlige præg takket være klimaets tørhed og har ligheder med Vest-Sibiriens og Ruslands. Mellem de sterile højfjeldsområder og ørkendistrikterne forekommer en serie plantegeografiske zoner. Steppen har en stor udstrækning. Inden for de vel bevandede områder i dennes sydlige dele lige som inden for ørkendistrikternes oaser trives de ædle frugttræer, alle kornarter og vinranker. På de nedre dele af bjergryggene kan skoven nå en betydende udstrækning og størrelse med karakteristiske arter som ask, poppel, dværgløn og birk med undervegetation af hvidtjørn, røn og rhododendron-buske.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Asiens geografi Stub
Denne artikel om Asiens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi