Tv·2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se TV2.
tv·2
Tv2.jpg
tv·2 ved Grøn Koncert i Aarhus, juli 2005
Information
Oprindelse Aarhus
Genre(r) Pop/rock
Aktive år 1981–nu
Pladeselskab CBS (1981–1988)
Pladecompagniet (1989–1994)
EMI (1995–2009)
Universal (2010–nu)
Associerede acts Taurus
Hjemmeside tv·2.dk
Medlemmer
Steffen Brandt (keyboards, guitar og sang)
Hans Erik Lerchenfeld (guitar)
Georg Olesen (bas)
Sven Gaul (trommer)
Inspireret af Kliché
Forsanger Steffen Brandt.

tv·2 er et aarhusiansk pop/rock-band, der siden dannelsen i 1981 har været et af de mest succesrige bands i Danmark. Det er et af de ældste stadigt aktive bands herhjemme. Under det selvironiske Danmarks kedeligste orkester har bandet med Steffen Brandt i front været flittige gæster på landets koncertscener, bl.a. Grøn Koncert, ligesom mange af bandets album har solgt et sekscifret antal eksemplarer. Ikke mindst takket være de underfundige tekster med vid, bid og en gennemført lun ironisk undertone har bandet opnået en massiv og stabil berømmelse. Fra begyndelsen har bandet kombineret kommentarer til samfundet med kærlighedssange, hverdagsscener og rock.

Navnet tv·2 blev ifølge trommeslager Sven Gaul[1] til, fordi medlemmerne mente, der kunne være god PR i at komme først med et dansk TV2. Han har samtidig benægtet, at navnet skulle stå for "Taurus Version 2" – en myte, der har floreret blandt fans. Taurus var navnet på Steffen Brandts tidligere engelsksprogede symfonirockband, der var aktivt fra 1973 til 1980.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Debut[redigér | redigér wikikode]

tv·2 debuterede med Fantastiske Toyota i 1981, der blev indspillet for lånte penge uden at bandet havde en pladekontrakt. Indspilningen var noget kaotisk; Steffen Brandt var samtidig keyboardspiller i Kliché, og trommeslager Sven Gaul var i USA og måtte erstattes af Eigil Madsen. Efter albummets udgivelse stod pladeselskaberne imidlertid i kø for at underskrive kontrakt med bandet. Valget faldt på CBS' danske afdeling, der var ledet af Stig Kreutzfeldt. Albummet var inspireret af New Waven´s distancerede tekstunivers, hvor følelser ikke blev fremhævet. Musikalsk var musikken monoton og mekanisk i sit udtryk. Tempoet var meget hurtigt. Det distancerede understøttedes af instrumenteringens kolde klangbillede. Den første koncert foregik på Roskilde Festival samme år. Bandets hvide kedeldragter belyst af blåt neonlys var konceptkunst, der ikke begejstrede anmelderne.

De følgende år gik med at raffinere det musikalske udtryk. Opfølgeren Verden er vidunderlig fra 1982 fulgte op på debutens stil, både tekstmæssigt og med brugen af synthesizer og trommemaskiner. Den skepsis, bandet i begyndelsen blev mødt med, forstummede med udgivelsen af det tredje album Beat, hvorfra gennembrudshittet "Bag duggede ruder" kom. Albummet solgte 50.000 eksemplarer.

Folkeeje[redigér | redigér wikikode]

Successen blev fulgt op med Nutidens unge i 1984 og dernæst Rigtige mænd - gider ikke høre mere vrøvl fra 1985, hvorfra særligt "Hele Verden Fra Forstanden" blev et stort hit. Sangene fangede, spiddede og rakte ud over tidsånden. Albummet solgte over 250.000 eksemplarer og blev bandets mest solgte til dato. Et par år senere kom Nærmest lykkelig, der foruden titelmelodien rummede sange som "Kys Det Nu (Det Satans Liv)" og "Alt Hvad Hun Ville Var At Danse". Med 180.000 solgte eksemplarer cementerede dette album, at tv·2 for alvor var blevet folkeeje. Albummet kom i 2006 med i Kulturkanonen.

Musikalsk var bandet blev mere bredt favnende, og Brandts tekster indeholdt nu en mere generel kommentar til samfundet, samtidig med at der blev skruet lidt ned for ironien. Det eksperimenterede album Slaraffenland, der blev udsendt i 1991, blev det foreløbigt nærmeste, tv·2 er kommet på en regulær kommerciel fiasko. Blot 32.000 købte albummet. Med Verdens lykkeligste mand fra 1994 var bandet dog tilbage på toppen af hitlisterne, og resten af årtiet manifesterede tv·2 sig ikke mindst som koncertattraktion og fremstod som cafékulturens intelligente svar på Shu-bi-dua. Sidst i 1990'erne etablerede bandet eget pladeselskab, PladeSelskabet Have A Cigar, hvor de foruden egen musik stod bag nye danske navne som Under Byen, Tobias Trier og Mathias Grip.

Nye toner[redigér | redigér wikikode]

Albummet Amerika fra 2001 opnåede ikke så stor succes som de nærmest forgående. Den musikalsk mere enkle På kanten af småt brændbart fra 2002, der blandt andet indeholdt "Big time og honning" kunne heller ikke helt matche tidligere tiders succes. Men efter endnu en Greatest Hits udsendtes i 2005 det 18. album, De første kærester på månen, hvis titelhit hurtigt blev en regulær landeplage. Fire af sangene på albummet blev som noget nyt produceret af Thomas Troelsen, mens resten blev produceret af Halfdan E og Nikolaj Steen, der tidligere har arbejdet med gruppen. Titelnummeret blev ved Danish Music Awards 2006 kåret til årets danske hit, og hele albummet nåede på to måneder at blive det mest solgte det år; i foråret 2006 havde det passeret 140.000 stk. Turneen i 2006 måtte forlænges hele to gange. I 2006 modtog tv·2 IFPI's Ærespris.

I 2007 udkom albummet For dig ku' jeg gøre alting. Udover titelmelodien hittede singler som "Randers Station" og "S.O.M.M.E.R". Både Halfdan E. og Thomas Troelsen var producere på dette album.

I 2011, på 30-året for debuten, udsendte tv·2 deres nyeste album, Showtime, som Steffen Brandt selv kalder et tiltrængt reality-tjek af os alle sammen og af kærligheden.[2] På albummet reflekteres der over livet, døden og kærligheden i et hektisk og individualiseret samfund, og bandet benytter sig af et moderne, mere elektronisk udtryk, som samtidig giver associationer til nogle af de tidlige albummer. Allerede i den første uge efter udgivelsen, strøg albummet direkte ind på førstepladsen på Danmarks officielle albumhitliste, hvor det også placerede sig i den anden uge efter udgivelsen. Albummet har indtil videre rundet 30.000 solgte eksemplarer og har opnået platinstatus [3]. Især har singlen "Fuck den kærlighed" hittet. Producerne på albummet var Thomas Troelsen, Frederik Thaae og Kristian Vad.

I mange år var medlemmerne altid iklædt sort, hvilket blev en slags varemærke for bandet. Det være sig på albummer, til koncerter, interviews etc. De senere par år har medlemmerne dog været mindre fokuserede på det.[Kilde mangler]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

tv·2 i Aarhus i 2012.
Foto: Hreinn Gudlaugsson
Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Tv·2's diskografi.
Studiealbum

Udmærkelser[redigér | redigér wikikode]

tv·2 har indkasseret adskillige guld- og platinplader af IFPI for sit salg.[4][5]

 • 8. marts 2004: Guldplade for Hits
 • 26. maj 2004: Platin for Hits
 • 17. oktober 2005: 2. platin for Hits
 • 4. november 2005: Guld for De Første Kærester På Månen
 • 15. november 2005: Platin for De Første Kærester På Månen
 • 14. december 2005: 2. platin for De Første Kærester På Månen
 • 30. januar 2006: 3. platin for De Første Kærester På Månen

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. Kilde: journalist Dorte Søholm, samtale med Sven Gaul, oktober 2013.
 2. Azoulay, Nina: ”Det er jo ikke rød stue det her”, artikel bragt i MetroXpress, side 52-53, den 11. februar 2011.
 3. http://www.tv-2.dk/index-nyheder.html. Hentet 1. juli 2011.
 4. Guld og platin 2004
 5. Guld og platin 2005

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Gnome-dev-camera.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.