Tybjerg Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tybjerg Kirke
Tybjerg Kirke
Generelt
Opført 1100-1200 tallet
Geografi
Adresse Tybjerg Bygade 10B, Tybjerg, 4160 Herlufmagle
Sogn Tybjerg Sogn
Pastorat Tyvelse-Sandby-Vrangstrup-Aversi-Tybjerg Pastorat
Provsti Næstved Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Næstved Kommune
Eksterne henvisninger
www.tyvelsepastorat.dk
Oversigtskort

Tybjerg kirke er en kirke beliggende på en forhøjning i selve Tybjerg landsby umiddelbart øst for Tybjerggård og er synlig vidt omkring i landskabet ligesom den nærliggende Aversi Kirke. Ved indkørsel i Tybjerg fra den nærliggende landsby Tybjerglille Bakker troner kirken imposant bag den hvidkalkede kirkegårdsmur.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kirken blev opført som en af de tidligste kirker i området og hørte fra gammel tid under Roskilde Stift, men administration af kirketiende varetoges så vidt vides af abbedenSkovkloster ved Næstved, en situation der må have været til stor irritation for sognebørnene, idet Erik Lam i et af sine breve formaner dem til besindighed og at undgå at hindre præsterne og munkene i at udføre deres arbejde.

Arkitektur og interiør[redigér | rediger kildetekst]

Kirken blev oprindeligt opført i romansk stil af kvadertilhuggede kalksten (koret og skibet er rester heraf), men blev i 1400-tallet (formodentlig under de "Gamle Basser" til Tybjerggård, hvis våbenskjold optræder i kalkmaleriernehvælvingerne) udbygget med en forlængelse af skibet mod vest udført i munkesten.

De gotiske, kamtakkede tilbygninger er af senere dato og menes at stamme fra det tidlige 1500-tal. Kirkens kalkmalerier, hvoraf dem i koret blev restaureret af J. Kornerup i 1880'erne, er dateret til ca. 1175 og kan dermed regnes som samtidige med kirkens opførsel. Altertavlen, udført i bruskbarok, er fra den navnkundige Næstved-snedker Abel Schrøders værksted og stammer fra krigsåret 1658.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]