U137

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

U137 var betegnelsen for den sovjetiske dieselelektriske ubåd S-363 af Whiskey-klassen der grundstødte i den svenske skærgård i 1981.

Da den første svenske søofficer Karl Andersson tog kontakt, foregik det på tysk. For at dække over ubådens korrekte "navn", kaldtes den Unterseeboot 137; deraf U137.

I 1981 anklagede Sverige Sovjetunionen for at sende ubåde på spiontogter i de indre svenske farvande. Det blev pure afvist af Sovjetunionen, men en sovjetisk atombevæbnet ubåd af Whiskey-klassen stødte d. 27. oktober 1981 på grund i den svenske skærgård ved Karlskrona, tæt på Flådehavnen Karlskrona, Sveriges vigtigste flådebase[1]. Årsagen var angiveligt en navigationsfejl, men ubåden var forsynet med radiopejler, gyrokompas og en sovjetisk udgave af DECCA.

Kaptajnen påstod, at de sejlede omkring Bornholm, og ikke langt inde i den svenske skærgård, nær flådehavnen i Karlskrona.

Hændelsen blev humoristisk kaldet "Whiskey on the rocks" (opkaldt efter drinken "whisky med is").

Ingvar Svensson, en lokal fisker, slog alarm til marinen den 28. oktober 1981[2]. Ubåden blev efter 10 dage trukket fri, og eskorteret ud i internationalt farvand.[3]

Marine Stub
Denne artikel om sømilitære emner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Militær