Uffe Elbæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Uffe Elbæk, 2011.

Uffe Elbæk (født 15. juni 1954Ry Højskole) er en dansk socialpædagog, entreprenør og politiker, der fra 3. oktober 2011 og frem til december 2012 var dansk kulturminister. Han var medlem af Radikale Venstre frem til den 17. september 2013. Han blev ved folketingsvalget i 2011 valgt som folketingsmedlem, valgt i Københavns Storkreds. Han har tidligere været medlem af Aarhus Byråd og er iværksætter indenfor kultur- og uddannelsesverdenen.

Den 17. september 2013 annoncerede Uffe Elbæk, at han havde meldt sig ud af Radikale Venstre, men at han fortsatte som folketingsmedlem som løsgænger. 27. november 2013 stiftede han det nye parti "Alternativet"[1].

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Han var blandt andet en af initiativtagerne til det kulturelle iværksættermiljø Frontløberne, kulturudvekslingsprojektet Next Stop Sovjet og uddannelsen KaosPiloterne. Flyttede i 2007 fra Aarhus til København for at være direktør for den internationale sports- og menneskerettighedsbegivenhed World Outgames 2009. Senere blev han direktør i konsulentfirmaet Change the Game.

Han er uddannet socialpædagog fra Peter Sabroe Seminariet i Aarhus i 1982 og har desuden den journalistiske tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole. Han har bl.a. været freelancejournalist ved Dagbladet Information og Press. Fra 1982 til 1991 arbejdede han som udviklingsmedarbejder ved Aarhus Kommune og var leder af Frontløberne. Han grundlagde Kaospiloterne i 1991 og var skolens rektor frem til 2006. Fra 1998 til 2001 var han formand for Kulturministeriets Udviklingsfond. Han sad i Aarhus Byråd for Radikale Venstre fra 2001 til 2007 og var i denne periode også formand for byens skole- og kulturudvalg.

Uffe Elbæk har skrevet flere bøger, senest bogen Ledelse på kanten og derudover været fast klummeskribent for blandt andet Weekendavisen, Berlingske Tidende og Jyllandsposten. Han sidder i flere danske og internationale bestyrelser og har gennem årene modtaget flere anerkendelser og priser, bl.a. udnævnelsen til ambassadør for AGF i 1999 og Ridder af Dannebrog i 2001.

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Kulturminister[redigér | redigér wikikode]

Elbæk ved Folkemødet 2012.

Som kulturminister arbejdede Uffe Elbæk på at forbedre samarbejdet mellem de etablerede kulturinstitutioner og de kreative miljøer. Sammen med Københavns Kommunes kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev drøftede han oprettelsen af en nycirkus-uddannelse på artistskolen AFUK (Akademiet for Utæmmet Kreativitet). Finansieringen faldt på plads i finanslovsforhandlingerne og kommunens budgetforhandlinger i efteråret 2012.

I foråret 2012 tog Elbæk initiativ til dannelse af et rådgivningspanel med 15 unge[2][3], som skulle give ministeren et indblik i, hvad kulturpolitik betyder for unge i Danmark.

I forbindelse med forhandlingerne om den såkaldte UMTS-reserve for årene 2013-15 fandt parterne seks millioner hvert år til digitalisering og digital formidling af samlinger på de store statslige kulturarvsinstitutioner, samt midler til Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomis fortsatte drift.[4]

I efteråret 2012 blev Uffe Elbæk kritiseret for at holde en række dyre arrangementer hos AFUK, hvor han tidligere havde siddet i bestyrelsen.[5] Det blev også kritiseret at Elbæks mand i maj 2012 blev ansat som sekretær på AFUK.[6] Som følge af sagen valgte Elbæk den 5. december 2012 at trække sig som kulturminister.[7] Han blev efterfulgt af Marianne Jelved.[8]

Inden Elbæks afgang påbegyndte Rigsrevisionen en undersøgelse af hans forhold til AFUK. Undersøgelsen konkluderede at Elbæk ikke var inhabil, men også at ministeriets kontrol af møde- og repræsentationsudgifter havde været for svag.[9][10][11]

Alternativet[redigér | redigér wikikode]

Næsten et år efter afgangen som kulturminister meddelte Uffe Elbæk den 27. november 2013 på et pressemøde på Christiansborg, at han havde etableret et nyt 'grønt' politisk parti under navnet Alternativet.[12] På pressemødet redegjorde det nye parti for, at det ikke havde et traditionelt partiprogram, men at partiet ville etablere "politiske laboratorier", hvor der gennem debat skal udfindes en politik for partiet.[13] Partiet har varslet, at en politik vil blive offentliggjort i juni måned 2014.

I 2014 stillede Uffe Elbæk sammen med Enhedslisten et forslag til en folketingsbeslutning om opholdstilladelse i Danmark til Edward Snowden,[14] hvor de i bemærkningerne til forslaget skrev at et tilbud om dansk opholdstilladelse "vil profilere Danmark internationalt som forkæmper for ytringsfrihed og transparens og som modstander af uretmæssig overvågning".[15]

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Uffe Elbæk er åbent homoseksuel og lever i et registreret partnerskab med antropolog Jens Pedersen, som han bor sammen med på Frederiksberg. Elbæk har desuden tre børn fra tidligere forhold. Han er medlem af LBGT og Amnesty International.[16]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]