Uland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. jun. 2015, 16:51 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: ret mærkningsdato)
Lande med grønt opfylder pr. 2014 IMF's kriterier som værende ulande. Lysegrønne lande (Cuba, Sydsudan, Nordkorea og Vestsahara) er ikke vurderet. Røde lande (Letland, Litauen og Kroatien) har ændret status fra ulande til i-lande.

Uland er en betegnelse for lande, der endnu ikke har gennemløbet en industrialisering. Ordet er en sammentrækning af betegnelsen underudviklet land[kilde mangler], sidenhen benævnt udviklingsland.

Det er svært i dag at karakterisere hvilke lande der er ulande og hvilke der ikke er. Størstedelen af landene syd for Sahara betegnes i dag som ulande og det samme gælder for fx Bangladesh. Til trods for dette har mange udviklingslande stor fremgang – bl.a. Kina, som har en af de hurtigst voksende økonomier og befolkningstilvækster, ligesom Polen af IMF anses som et uland.

Der findes en lang række mål for et lands velstand, fx BNP pr. indbygger, men det kan dække over store indkomstforskelle.

Et andet mål er FN's HDI (Human Development Index) som bygger på middellevetid, BNP, uddannelsesniveau mv.

Generelt set har mange ulande problemer med hungersnød, befolkningsoverskud og dyb fattigdom.

Se også