Ussuri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Ussuri
russisk: Уссури
kinesisk: 乌苏里江

Ussuri

Ussuri nær Gornyje Kljutji

Udspring Sikhote-Alin-bjergene
43°43′36″N, 134°25′58″E
Udspringets højde 1682 m.o.h.
Afvandingsareal 193.000 km²
Afvandingsområde Flag of Primorsky Krai.svg Primorskij kraj (Rusland)
Flag of Khabarovsk Krai-2.svg Khabarovsk kraj (Rusland)
Kina Heilongjiang (Kina)
Flodens længde 588 km, med bifloden Ulache 897 km
Middelvandføring 1150 m³/s
Udmunding Khabarovsk i Amur
48°27′10″N, 135°3′50″E
Udmundingshøjde 41 m.o.h.
Kort over Ussuri

Ussuris løb

Ussuri (russisk: Уссури, tr. Ussuri; kinesisk: 乌苏里江; pinyin: Wūsūlǐ Jiāng) er højre biflod til Amur og grænseflod mellem Kina og Rusland. Den har sit udspring i Rusland og løber mod nord til den kommer til et sted hvor den får Kina på sin venstre (vestre) bred og Rusland på sin højre, og løber helt i nord ud i floden Amur, som også i et langt stykke danner grænse mellem de to lande.

Ussuri er omkring 897 km lang. Afvandingsområdet er på 193.000 km². Floden har ofte haft oversvømmelser med katastrofale følger. Den er islagt fra omkring november til april. Floden er rig på mange sorter fisk, som stalling, gedde, pukkellaks (russisk: «gorbusha»") og laksearten keta (Oncorhynchus keta – Stillehavslaks).

Der har været en betydelig uenighed om Ussuri som grænselinje i og med at floden har mange øer og ofte har ændret sig så at dens talweg har flyttet sig, og i marts 1969 opstod der en væbnet konflikt i området mellem Kina og Sovjetunionen, med fokus om Zhenbao-øen, og der var frygt for at der var en reel fare for storkrig mellem de to lande, med brug af atomvåben.

Man nåede frem til en bilæggelse af stridighederne, men en egentlig aftale om grænsedragningen blev først indgået efter langvarige forhandlinger, efter Sovjetunionens fald; I 1977 indgik man dog en aftale som regulerede skibsfarten på Ussuri.

Moderne russisk-kinesiske grænseaftaler har reguleret grænsedragningen; den sidste omtvistede bid, knyttet til øerne nederst hvor Ussuri forener sig med Amur tæt ved den russiske by Khabarovsk, blev reguleret i 2008 – for det meste ved at det kinesiske krav blev indfriet, på nær den del af den største ø som strækker sig helt ned til den modsatte bred af Khabarovsk centrum.

Ussuri kan sammen med bifloden Sungatschi (også grænseflod mellem Kina og Rusland) om sommeren besejles på en strækning af 750 km.

De største bifloder hedder Arsenevka, Bolsjaja Ussurka, Bikin, Khor, Mulinkhe og Naolikhe.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 47° 55′ N, 134° 34.5′ Ø