Vágur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
VÁGUR
Vagur on Faroe map.png Detailed map suðuroy 2006.jpg
Dansk navn Våg
Lydskrift 'Våavur
Kommune Vágur
Indbyggere 1.364 (2010
Indbyggere rang 6
Postnummer FO 900
Borgmester Dennis Holm
Grammatik dativ í/úr Vági
Grammatik genitiv til Vágs
Hjemmeside www.vagur.fo
Beliggenhed N 61° 28' 31 V 6° 48' 26

Vágur, dansk: Våg, er med sine 1360 indbyggere i 2010 den næststørste bygdSuðuroyFærøerne. Bygden er beliggende ved bunden af Vágsfjørður og har en god, veludbygget[Kilde mangler] havn (bassindybde: 14 m) med en stor fiskeflåde, skibsværft og flere fiskefabrikker. Før i tiden udnyttede man Vágsfjørðurs beliggenhed tæt ved vestkysten ved, at man enten benyttede øst- eller vesthavnen til robådsfiskeri, alt efter strøm og vejrforhold.

Der er to bygder i Vágur Kommune: Vágur og den lille bygd Nes, som har ca. 35 indbyggere. Fra Vágur går der en fjeldvej mod nordvest til Fámara og Botni. Botni er Suðuroy's og Færøernes første vandkraftværk, som i nutiden leverer ca. 10 procent af Suðuroys elektrisitet.

Vágur Kirke blev indviet den 19. februar 1939 af biskop Fuglsang-Damgaard. Den tidligere kirke bygget 1853, blev 1942 genopført i Hov. Et gammelt sagn beretter, at bygdens første kirke blev skænket som offergave af en rig, norsk enke, som lod kirken drive over havet og rejstes der, hvor det sammenbundne tømmerflåde med trækirken drev i land.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Vágur
Fiskeindustri og elværk i Vágur

Bygden er ikke en landnamsbygd, (dvs. oprettet af dem, der tog landet i besiddelse i Vikingetiden på Færøerne), men der har sandsynligvis været tidlige bosættelser på stedet. Der findes myter om, at vikingerne har benyttet Vágsfjørður som mellemstation på deres færd til Island og Grønland.

  • 1350 Vágur nævnes første gang i Hundebrevene, der beretter om, at der findes flere hundeejere i bygden.
  • Folk fra bygden får tiltalefrafald for at have handlet med et hollandsk skib, fordi det skønnedes, at handelen var sket som følge af hungersnøden på Suðuroy
  • 1538 Den tidligere katolske præst broder Andrass holder sin første lutherske prædiken på Færøerne. Derfor anses Vágur kirke for at være Færøernes helligste kirke
  • 1584 var der i følge tingbøgerne bosat 17 i Vágur
  • I 1804 køber Nólsoyar-Pall sammen med Jákup í Toftum og Per í Gjørdum, Porkeri et skibsvrag (engelske Sally&Polly) på en auktion i Hvalba. Vraget genopbygges på Fløtan Friða i Vágur og får navnet "Royndin Friða". Nólsoyar-Pall og hans mandskab fra Vágur og Porkeri var med "Royndin Frida" de første færinger, der trodsede danskernes eneret på havsejlads.
  • 1860 grundlægger Jacob Dahl sit firma, der hurtigt bliver et af Færøernes største handelsfirmaer, og nogle år senere også rederi. I 1870 bygger William Askham et pakhus på Marknoyri ved Vágur. Han opkøber fisk fra engelske slupper og forarbejder dem til klipfisk, som eksporteres.
  • 1870. Fra 1870érne er Vágur sammen med Tvøroyri hovedhavnene for det omfattende havfiskeri ved Island og Grønland, og bygden var i mange år et af de bysamfund på Færøerne, som havde den hurtigste udvikling. Se Færøsk fiskeri
Sluppen Johanna af Vágur
Vágseiði

Personligheder[redigér | redigér wikikode]

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Bygden har et rigt forretningsliv med mange specialforretninger, hotel med restaurant/pizzeria og husflidforretning, som kaldes Heimavirki. I 2008 åbnedes et mindre shopping center, Torgið, midt i byen, som har 4 forretninger, en kiosk samt en kafé i hallen ved indgangen, kaffe og kager kan købes fra kiosken.

På begge sider af fjorden ses mange ældre bådhuse og robåde, hvoraf flere af de gamle færøbåde stadig bruges ved specielle lejligheder, som kaproning og grindedrab. Kapronings bådene ejes af Vágs Kappróðrarfelag, de har bådene Royndin Fríða (5-mannafar), Smyril (6-mannafar), Toftaregin (8-mannafar) og Vágbingur (10-mannafar). Grindebådene (Grindabátarnir) er i god stand og flere af dem er meget gamle. Den ældste har kælenavnet "Vatnkíkurin", men det officielle navn er Gjógvarábáturin. Den blev bygget i 1873. Svanurin, Trolarin, Nordstjernen og Sildberin blev bygget omkring år 1900.[1]

I den travle fiskerihavn ligger sluppen Johanna TG 326, bygget i England 1884, ved siden af de moderne trawlere. Den var sammen med andre både af samme type fra omkring 1900 med til at forbedre livskvaliteten for den færøske befolkning.

Mod vest efter indsøen Vatnið og byens stadion og sportshal ligger Vágseiði, hvor den tidligere vesthavn lå. Den blev meget brugt før i tiden, men nu bruges udelukkende den østlige havn til fiskeri. Den vestlige naturhavn bruges dog nogle gange om året til udflugts ture med grindebådene. I 2010 roede/sejlede de til Sumba og i 2009 roede/sejlede de til Fámjin og til Tórshavn.[2] Bådene fik sejl sat op, de har ikke motor, men årerne brugtes også flittigt.

Følger man fjeldvejen forbi plantagen mod Botni, er det muligt at vandre ad vardestien til Fámjin.

En fjeldvej, Eggjarvegur, går fra Líðarvegur i den sydlige del af Vágur mod syd-vest til forbjerget Skúvanes og området Eggjarnar, hvorfra man kan vandre paralelt med kysten og se en stor del af Suðuroy's vestkyst. Mod syd kan man se Færøernes næsthøjeste forbjerg Beinisvørð, som er 470 meter højt. Der er ruiner af en Loran-C station ved Eggjarnar, den blev bygget under 2. Verdenskrig af amerikanerne, senere blev den overtaget af Danmark. Loran-C stationen blev nedlagt i midten af 1970'erne. Der findes også et par bunkere ved Eggjarnar, det er ruiner fra 2. Verdenskrig. Færøerne var besat af Storbritannien medens Danmark var besat af tyskerne.

Se Ruth Smiths malerier i Ruth Smith Kunstmuseum i den gamle, gule skole på Vágsvegur 101. Kontakt oplysinger findes udenfor museet. Man kan også spørge i elektronik handelen, som er lige ved siden af muset.

Vágur og Tvøroyri skiftes til hvert år i slutningen af juni at holde en årlig folkefest kaldet Jóansøka. Jóansøka er i Vágur lige år og i Tvøroyri ulige år. Kaproningen afholdes altid om lørdagen om eftermiddagen.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 61° 28′ 31″ N, 6° 48′ 26″ V