Væksthormon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 24. apr. 2013, 07:57 af Cgtbot (diskussion | bidrag) Cgtbot (diskussion | bidrag) (Retter stavefejl; kosmetiske ændringer)

Væksthormon (GH eller HGH) også kendt som somatotropin eller somatropin er et peptidhormon som stimulerer vækst, celledeling og ny-produktion af celler i mennesker og andre dyr. Det er en slags mitogen, som er specifik for en bestemt slags celler. Væksthormon er en 191-aminosyre, enkeltkædet polypeptid som er syntentiseret, lagret og udskilt af somatotropiske celler i de laterale vinger på hypofysekirtlens forlap.

Væksthormon bruges som et receptpligtigt lægemiddel i forbindelse med behandling af børns vækstsygdomme og behandling af voksne med væksthormonmangel. I USA kan væksthormon kun erhverves legalt fra apotekter under en forudgående recept fra en læge. I de senere år har nogle læger i USA påbegyndt udskrivelse af recepter på væksthormon til ældre svage mennesker, som har manglet GH for at forbedre deres livskraft. Til trods for at det er legalt, er effekten og sikkerheden ikke testet i kliniske forsøg.[1]

Gennem sin rolle som anabolsk stof har HGH været misbrugt af sportsudøvere siden 1960'erne[kilde mangler] og det er blevet forbudt af IOC og NCAA. Traditionelle analyser af urinprøver kunne ikke påvise doping med HGH, så forbuddet kunne ikke håndhæves indtil begyndelsen af 2000'erne, da udviklingen af blodprøvetests som kunne skelne naturlig HGH fra kunstig HGH påbegyndtes. Blodprøvetests primært målrettet mod HGH blev indført af WADA ved Sommer-OL 2004 i Athen.[1]

Der har været forsket i GH i forbindelse med at forbedre effektiviteten i opdræt af husdyr i det industrialiserede landbrug, og der har været gennemført flere tiltag for at få myndighedernes godkendelse til brugen af GH i husdyrproduktion. I USA er det eneste GH, som er godkendt af myndighederne til brug for husdyr et middel specifikt til malkekvæg, som kaldes bovine somatotropin, som kan øge malkekøernes mælkeproduktion. Detailhandlen i USA har tilladelse til at mærke eller undlade at mærke mælk, som er produceret med eller uden bovine somatotropin.

Kilder

  1. ^ a b Powers M (2005). "Performance-Enhancing Drugs". I Leaver-Dunn D, Houglum J, Harrelson GL (red.). Principles of Pharmacology for Athletic Trainers. Slack Incorporated. s. 331-332. ISBN 1-55642-594-5.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: editors list (link)